Για αποκλεισμό τους από τις νέες θεραπείες κάνουν λόγο οι καρκινοπαθείς, αναφερόμενοι στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Όπως … υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Kαρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων «Κ.Ε.Φ.Ι ΑΘΗΝΩΝ», με το νέο νομοσχέδιο, τα καινοτόμα φάρμακα θα εισάγονται στην Ελλάδα μόνο αφού πρώτα έχουν κυκλοφορήσει σε 18 χώρες της ΕΕ.
Στην πράξη αυτό σημαίνει 3-4 χρόνια καθυστέρηση στην πρόσβαση των ελλήνων ασθενών σε νέες θεραπείες στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη πλήρη αποκλεισμό.
Παράλληλα, οι ογκολογικοί ασθενείς τονίζουν ότι με τα νέα μέτρα γίνονται «όμηροι» στη διαμάχη του υπουργείου Υγείας με τους προμηθευτές οι οποίοι απαιτούν τη εξόφλησή τους. Αυτό είχε συμβεί και πέρυσι όταν δυο φαρμακευτικές εταιρείες διέκοψαν τις παραδόσεις εξαιτίας των δυσθεώρητων χρεών που είχαν συσσωρευτεί από πλευράς υπουργείου Υγείας.
Ο σύλλογος «Κ.Ε.Φ.Ι. ΑΘΗΝΩΝ» ζητά:
– Πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά, κλινικά δοκιμασμένα φάρμακα
– Πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Σύμφωνα με
– Πρόσβαση στα νέα φάρμακα εξατομικευμένης ιατρικής (personalized medicine) και στους νέους καρκινικούς δείκτες (biomarkers) που καθορίζουν ποιοί ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο από τα φάρμακα αυτά.
– Πρόσβαση στις νέες διαγνωστικές εξετάσεις που καθορίζουν, βάσει της παθολογο-ανατομικής εξέτασης του όγκου, αν ανταποκρίνεται σε χημειοθεραπεία. Δηλαδή, να γνωρίζουν εκ των προτέρων οι ασθενείς συγκεκριμένων μορφών καρκίνου αν χρειάζεται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, με κέρδος και για τους ίδιους αλλά και για το σύστημα υγείας.
Τέλος, όσον αφορά το θέμα της προώθησης των γεννόσημων (αντιγράφων) φαρμάκων, οι ασθενείς με καρκίνο είναι αντίθετοι ως προς τη σχετική ρύθμιση επισημαίνοντας ότι μόνο ένας εξειδικευμένος ογκολόγος-παθολόγος μπορεί να αποφασίζει για το ποιο φάρμακο είναι κατάλληλο για κάθε ασθενή.