Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS One» και αποκαλύπτει επίσης πως οι φράουλες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την θεραπεία του πεπτικού έλκους. Ερευνητές από την Ιταλία, τη Σερβία και την Ισπανία πραγματοποίησαν τη μελέτη σε τρωκτικά, εστιάζοντας στον βλεννογόνο του στομάχου, ο οποίος περιέχει ειδικά κύτταρα που παράγουν τα οξέα της πέψης και ταυτοχρόνως εκκρίνει βλέννα για να προστατεύεται το στομάχι από τα οξέα αυτά.
Οι ερευνητές έδωσαν στα τρωκτικά αιθανόλη (αλκοόλ), διαπιστώνοντας πως οι βλάβες του βλεννογόνου ήταν πολύ λιγότερες σε όσα είχαν χορηγήσει προηγουμένως εκχύλισμα από φράουλες. Όπως εξήγησε η δρ Σάρα Τουλιπάνι, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, η προστατευτική δράση που παρατηρήθηκε οφείλεται σε δύο παράγοντες.
Ο πρώτος είναι ότι οι φράουλες έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, επειδή είναι πλούσιες σε μια ομάδα ουσιών που λέγονται ανθοκυανίνες και ο δεύτερος στο ότι ορισμένα συστατικά τους ενεργοποιούν τις αντιοξειδωτικές άμυνες και ένζυμα του οργανισμού.
Η μελέτη έδειξε ακόμη πως η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε φράουλες μπορεί να προστατεύσει από την εκδήλωση γαστρικών νοσημάτων που σχετίζονται με την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Επιπλέον, είναι πιθανό να επιβραδύνει την δημιουργία πεπτικών ελκών στους ανθρώπους.