Ύφεση και κατανάλωση αλκοόλ πάνε «πακέτο»

Όταν η κατάσταση δυσκολεύει φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο αλκοόλ.

Εκτός από υψηλότερη ανεργία και πτώχευση, η οικονομική … ύφεση φέρνει αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, αναφέρει νέα έρευνα. Η αυξημένη χρήση αλκοόλ ενισχύει την κατάχρηση, την προβληματική κατανάλωση και την οδήγηση υπό την επήρεια.

Τα ευρήματα αντικρούουν τις παλαιότερες πεποιθήσεις σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σε περιόδους με οικονομικές δυσκολίες.

Ο ερευνητής Michael T. French, του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, δήλωσε ότι θεωρούταν ότι όταν η ανεργία αυξάνεται το εισόδημα μειώνεται και οι άνθρωποι θα καταναλώνουν λιγότερο καθώς δεν έχουν τους πόρους και πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να ιαθούν με το αλκοόλ.

Αν υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος μπορεί να ασχολούνται με δραστηριότητες όπως το ποτό περισσότερο συχνά σε σχέση με το αν εργάζονται. Η επίδραση του ελεύθερου χρόνου και της αυτοίασης είναι μεγαλύτερη από την επίδραση του εισοδήματος.

Η νέα έρευνα παρακολούθησε συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ του 2001 και του 2005, πριν τη σημερινή ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα μπορεί να είναι πολύ χειρότερη τώρα, δήλωσε ο French. Πιθανόν θα υπάρξει άνοδος στην εξάρτηση και την ανάγκη για αγωγή λόγω της κατάχρησης αλκοόλ.

Όπως φάνηκε, γενικά, οι άνθρωποι πίνουν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ύφεσης, ενώ Αφροαμερικανοί και άνθρωποι 18 έως 24 ετών βρίσκονται ανάμεσα σε όσους είναι πιθανότερο να κάνουν κατάχρηση.

Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ είναι πιο συχνή όταν αυξάνεται το εισόδημα και το επίπεδο εκπαίδευσης.

Άνθρωποι που εργάζονται κάνουν κατάχρηση αλκοόλ περισσότερο συχνά και είναι πιθανότερο να οδηγούν μετά από μεγάλη κατανάλωση, στη διάρκεια ύφεσης παρά στη διάρκεια καλής εικόνας της οικονομίας, δήλωσε ο French.

Πρόσθεσε ότι ακόμα και αν κάποιος έχει δουλειά μπορεί να ανησυχεί ότι θα τη χάσει ή να ανησυχεί για άλλα μέλη της οικογένειας που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της εργασίας.

Ο ειδικός Paul Leslie Hokemeyer, δήλωσε ότι αν και εξωτερικά η ζωή ανθρώπων μπορεί να μοιάζει τέλεια, υπάρχει αίσθηση άγχους. Εργαζόμενοι μπορεί το Σαββατοκύριακο να αρχίσουν να πίνουν και στη συνέχεια να μην μπορούν να σταματήσουν.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το αλκοόλ για να μειώσουν το άγχος τους και η κακή κατάσταση της οικονομίας ενισχύει το άγχος, πρόσθεσε ο ειδικός και σκέφτονται ότι «όλα καταρρέουν, επομένως θα καταφύγω στο ποτό». Υπάρχουν, κατέληξε, πιο υγιεινοί τρόποι αντιμετώπισης του στρες και του άγχους. Η εξάρτηση και η προβληματική κατανάλωση αλκοόλ αναπτύσσονται σε περιβάλλον μοναξιάς. Βάλτε ανθρώπους στη ζωή σας και μιλήστε τους για αυτό που συμβαίνει, συμβουλεύει ο ειδικός.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Health Economics.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *