Ύποπτος για εμφράγματα στις γυναίκες ο HPV

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα για πρώτη φορά βρήκε ενδείξεις για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στην μόλυνση με τον … ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και στην εμφάνιση καρδιαγγειακού προβλήματος στις γυναίκες.

Όσες φέρουν τον ιό HPV, έχουν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Αν και η σχετική έρευνα βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, εφόσον επιβεβαιωθεί στο μέλλον, ανοίγει μια νέα προοπτική έρευνας σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, που δεν έχουν άλλους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου.

Με άλλα λόγια, μπορεί να δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα γιατί αρκετοί άνθρωποι (σχεδόν ένας στους πέντε) παθαίνουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, μολονότι δεν εμφανίζουν κανένα από τους συνηθισμένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (υψηλή χοληστερίνη, πίεση κ.α.).

Πάντως, σύμφωνα με άλλους επιστήμονες, οι ενδείξεις δεν αποτελούν ακόμα αποδείξεις ότι ο ιός όντως είναι υπεύθυνος για τα καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς θεωρητικά θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίστροφο, δηλαδή οι καρδιοπαθείς να είναι πιο ευάλωτοι στον ιό ή κάποιος τρίτος, άγνωστος ακόμα, παράγων μπορεί να προδιαθέτει ευνοϊκά μια γυναίκα τόσο για μόλυνση από τον ιό, όσο και για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *