Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη γλωσσική ορθοδοντική

Η ορθοδοντική αντιμετώπιση προβλημάτων συνωστισμού, στροφών, διαστημάτων των δοντιών, αλλά και η δημιουργία σωστής και σταθερής σύγκλισης είναι πάντοτε η λύση επιλογής για την αισθητική διευθέτηση των δοντιών και λειτουργική σύγκλειση των γνάθων. Όσο πιο πολύπλοκο εμφανίζεται ένα πρόβλημα Αισθητικής Οδοντιατρικής, τόσο περισσότερο ξεφεύγει από τη σφαίρα των άλλων οδοντιατρικών ειδικοτήτων και απευθύνεται κυρίως στην Ορθοδοντική. Τα στραβά δόντια πρέπει να διευθετηθούν ίσια προσδίδοντας ένα διευρυμένο πλατύ χαμόγελο, αλλιώς θα πρέπει να τροχιστούν αρκετά ή να γίνουν ογκώδη ώστε να αποδώσουν το αντίστοιχο αποτέλεσμα με άλλους τρόπους.

Με τη Γλωσσική, ή εσωτερική, ή αόρατη Ορθοδοντική ειδικότερα, που αναφέρεται σε θεραπείες ενηλίκων πετυχαίνεται η πλήρης παραπάνω αισθητική αποκατάσταση των ‘στραβών’ δοντιών χωρίς η θεραπεία αυτή καθεαυτή να γίνεται εμπόδιο. Λόγω της μη ορατότητας των μηχανισμών, όπως συμβαίνει με την κλασική Ορθοδοντική.

Η Γλωσσική Ορθοδοντική έχει δημιουργηθεί για τις θεραπείες των ενηλίκων που επιθυμούν Αισθητική Οδοντιατρική αποκατάσταση και όχι μόνο. Με αυτήν επιτυγχάνεται λειτουργική σταθερότητα κατά τη μάσηση αλλά και προϋποθέσεις καλύτερης στοματικής υγιεινής και υγείας του στόματος. Στις θεραπείες Γλωσσικής Ορθοδοντικής οι μηχανισμοί τοποθετούνται στο εσωτερικό του στόματος, προς το μέρος της γλώσσας από όπου έλαβε και την ονομασία της. Οι μηχανισμοί είναι απόλυτα μη ορατοί, λύνοντας έτσι το μεγάλο μειονέκτημα της εμφάνισης αυτών στη διάρκεια της θεραπείας. Είναι πολύ σημαντικό να μην αλλάζει η καθημερινότητά μας αρνητικά κατά τη διάρκεια της Ορθοδοντικής θεραπείας. Επιπλέον, το άτομο έχει το πλεονέκτημα να παρακολουθεί τα δόντια του καθώς ισιώνουν, γεγονός που αυξάνει τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή του.

Η Γλωσσική Ορθοδοντική είναι εξίσου αποτελεσματική όπως και η κλασσική Ορθοδοντική, ενώ έχει το πλεονέκτημα ότι λόγω της ανατομίας των δοντιών οι μηχανισμοί είναι τοποθετημένοι σε τέτοιο σημείο πάνω στα δόντια που κάνει τη μετακίνησή τους πιο λειτουργική και φυσικά πιο γρήγορη. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με λιγότερα στάδια.

Οι μηχανισμοί μοιάζουν με αυτούς της κλασικής Ορθοδοντικής αλλά είναι μικρότεροι και περισσότερο εξελιγμένοι. Αυτό βοηθάει στη δύσκολη πρόσβασή τους μέσα στο στόμα. Όμως απαιτείται και ειδική εκπαίδευση από τον γιατρό που καλείται να χειρίζεται τους μηχανισμούς μέσα από καθρέφτη, ή με την βοήθεια ενδοστοματικής κάμερας.

Οι Γλωσσικές Ορθοδοντικές θεραπείες Αισθητικής Οδοντιατρικής διαρκούν από τέσσερις μέχρι δέκα μήνες, με συχνότητα επισκέψεων κάθε τρεις εβδομάδες. Είναι απόλυτα ανώδυνες, ενώ υπάρχει σταδιακή βελτίωση των δοντιών και από την πρώτη ακόμη επίσκεψη. Δεν είναι απαραίτητη η τοποθέτηση των μηχανισμών σε όλο το στόμα παρά μόνο στη γνάθο ή και σε συγκεκριμένα μόνο δόντια. Αυτό, σε συνδυασμό και με τη μειωμένη διάρκεια μιας θεραπείας μειώνει και το κόστος θεραπείας.

Πηγή: iatronet

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *