Χωρίς αντιδραστήρια ο ΕΟΠΠΥ

Με τη διοίκηση του ΕΟΠΠΥ τα βάζουν οι εργαζόμενοί του, με αφορμή την προβληματική, όπως την χαρακτηρίζουν, λειτουργία των … μικροβιολογικών και βιοχημικών εργαστηρίων, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν ομαλά όλα τα εργαστήρια, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, που αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια σπαταλώντας χρήμα και χρόνο.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι εξετάσεις που γίνονται στις δομές του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων είναι φθηνότερες γιατί αφορούν παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και όχι αγορά η οποία περιλαμβάνει το κέρδος των ιδιωτών.

Για παράδειγμα μια γενική αίματος στις δομές του ΕΟΠΠΥ, κοστίζει για το ασφαλιστικό ταμείο 1,045 ενώ αν γίνει σε ιδιωτικό κέντρο 2,88 ευρώ. Αντίστοιχα μια εξέταση χοληστερόλης 0,078 στο δημόσιο, 2,88 ευρώ στο ιδιωτικό .

Οι εργαζόμενοι έδωσαν δεκάδες τέτοια παραδείγματα για να αποδείξουν πως ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει στον ιδιώτη το 15% δηλαδή 5,14 ευρώ για ένα σύνολο εξετάσεων, ενώ ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να πληρώσει το 85% δηλαδή 29,09 ευρώ αντί των 4,84 που θα του στοίχιζε στις δομές του. Ακόμη και αν ο ιδιώτης κάνει έκπτωση 50% ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να πληρώσει 14,55 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι αντί να υπερχρεώνεται ο ΕΟΠΠΥ θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να μειωθούν τα κοστολόγια -ενοίκια, courier, αναλώσιμα- να εφαρμοστεί πλήρως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να σταματήσει η υπέρμετρη συνταγογραφία και να αυξηθούν τα είδη των είδη των εξετάσεων, ώστε να μην αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να κάνουν εξετάσεις ιδιωτικά.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *