Φτωχή διατροφή σημαίνει και αδύναμη καρδιά

Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε περιόδους πείνας, με διατροφή λίγων θερμίδων, αντιμετωπίζουν ενδεχομένως υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας 50 χρόνια … αργότερα, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές από την Ολλανδία παρακολούθησαν την υγεία της καρδιάς γυναικών από τη Δανία που έζησαν σε περίοδο πείνας στο τέλος του 2ου παγκόσμιου πόλεμου.

Όσες διατρέφονταν με 400 έως 800 θερμίδες την ημέρα είχαν 27% υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας αργότερα.
Πρόκειται για την πρώτη άμεση απόδειξη ότι η διατροφή στα πρώτα χρόνια της ζωής καθορίζει τη μελλοντική υγεία, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό «European Heart Journal».

Η περίοδος πείνας στη Δανία το 1944-45, έδωσε στους ολλανδούς ερευνητές μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν τη μακροχρόνια επίδραση της ακραία φτωχής διατροφής στην παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Οι γυναίκες που είχαν ηλικία 10 έως 17 ετών τότε, παρακολουθήθηκαν το 2007.

Η ομάδα από τα Πανεπιστήμια της Ουτρέχτης και του Άμστερνταμ ανακάλυψε ότι όσες ήταν σοβαρά προσβεβλημένες από την πείνα είχαν 27% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια σε σχέση με όσες διατρέφονταν επαρκώς.

Η επικεφαλής της έρευνας, Annet van Abeelen, δήλωσε ότι το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε πως η διαταραχή της ανάπτυξης των παιδιών λόγω έντονα φτωχής διατροφής μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία τους αργότερα. Πρόσθεσε ότι δεν μετρούν μόνο οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες. Ακόμα και 50 χρόνια αργότερα υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο.

Πηγή: iatronet

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *