Φρούτα και λαχανικά «προλαβαίνουν» τα εγκεφαλικά

Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις … γυναίκες, ακόμα και αν έχουν προηγούμενο ιστορικό καρδιοπάθειας, αναφέρει νέα σουηδική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Stroke».

Η έρευνα στηρίχθηκε σε περισσότερες από 5.700 γυναίκες με ιστορικό καρδιοπάθειας. Οι γυναίκες, ηλικίας 49 έως 83 ετών, παρακολουθήθηκαν για 11,5 χρόνια κατά μέσον όρο (η ομάδα που δεν είχε καρδιοπάθεια) ή για 10 χρόνια (η ομάδα που είχε καρδιοπάθεια).

Κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης, περισσότερα από 1.300 εγκεφαλικά επεισόδια συνέβησαν στην ομάδα που δεν έπασχε από καρδιοπάθεια και περισσότερα από 1.000 στην ομάδα καρδιοπάθειας.

Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διατροφικές πληροφορίες για να καθορίσουν τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα μιας γυναίκας. Μεταξύ γυναικών που δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας, όσες είχαν το υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών με βάση τη διατροφή αντιμετώπιζαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.

Τα οφέλη επεκτάθηκαν σε γυναίκες που ήδη υπέφεραν από καρδιοπάθεια. Μεταξύ της συγκεκριμένης ομάδας, γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας είχαν μέχρι 57% χαμηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας σε σύγκριση με όσες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, φρούτα και λαχανικά συνέβαλαν περίπου κατά 50% στην αντιοξειδωτική ικανότητα των γυναικών που δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας, που είχαν την υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα. Άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν ήταν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το τσάι και η σοκολάτα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *