Φροντίστε την καρδιά σας σαν να είναι το σπίτι σας

Να φροντίζουμε την καρδιά μας, συνιστά η Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία, ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς στις 29 Σεπτεμβρίου, … που έχει ως σύνθημα «Ένας κόσμος, ένα σπίτι, μια καρδιά».

Οι επιστήμονες προτρέπουν να κάνουμε υγιεινή διατροφή, να διατηρούμε σε φυσιολογικά επίπεδα τη χοληστερίνη, το σωματικό βάρος και την αρτηριακή πίεση των μελών της. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι λίπη, κάπνισμα και στρες είναι άκρως ζημιογόνες για την καρδιά μας.

Η μεγάλη, ευτυχώς, πρόοδος στη διάγνωση και τη θεραπεία των καρδιακών νόσων κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει προσφέρει κατά μέσο όρο 10 χρόνια ποιοτικής παράτασης στη ζωή των καρδιοπαθών. Σε συνδυασμό με τη νέα γενιά φαρμάκων, η επιστημονική κοινότητα είναι αισιόδοξη για την αντιμετώπιση των καρδιακών φαινομένων.

Τέλος, η «παρεξηγημένη» σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά. «Εάν τρώτε τακτικά σοκολάτα, μπορείτε να μειώσετε κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο να εμφανίσετε μια καρδιαγγειακή νόσο»

Αυτό έδειξε η ανάλυση επτά μελετών που αφορούσαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους. Οι πέντε μελέτες έδειξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας συσχετιζόταν με μείωση κατά 37% των καρδιαγγειακών ασθενειών και κατά 29% των εγκεφαλικών, σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατανάλωση».

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα καλά της σοκολάτας οφείλονται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

Σημειώνουν όμως ότι τα συμπεράσματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή, καθώς η σοκολάτα που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι πολύ θερμιδογόνα (περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), που σημαίνει ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθεια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *