Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά;

Νέα ευρωπαϊκή έρευνα ανακάλυψε ότι η κατανάλωση απλώς φρούτων και λαχανικών μπορεί ενδεχομένως να μην είναι αρκετή να εμποδίσει … την πρόσληψη βάρους που έρχεται συχνά με την ηλικία-εκτός για ανθρώπους που διέκοψαν πρόσφατα το κάπνισμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε σχεδόν 347.000 ενήλικες σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, που παρακολουθήθηκαν 5 χρόνια, όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά δεν ήταν λιγότερο πιθανό να αυξήσουν το βάρος τους όταν άλλοι παράγοντες- θερμίδες και άσκηση- ελήφθησαν υπόψη.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα, που αναφέρονται το περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, δεν αποτελούν δικαιολογία για την παράλειψη φρούτων και λαχανικών.

Τα φυτικά τρόφιμα είναι γεμάτα ουσίες που μπορεί ενδεχομένως να εμποδίζουν χρόνιες νόσους, όπως καρδιοπάθεια και μερικά είδη καρκίνου, σημειώνουν οι ερευνητές, με επικεφαλής την Anne-Claire Vergnaud, του Imperial College στο Λονδίνο.

Σε ορισμένες προηγούμενες έρευνες που ανέθεταν σε υπέρβαρους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, η αλλαγή στη διατροφή φάνηκε να βοηθά.

Ωστόσο, τα ευρήματα υποδεικνύουν τη σημασία του γενικού τρόπου ζωής στη διατήρηση του βάρους καθώς κάποιος γερνά.

Η Vergnaud εξέτασε πληροφορίες διατροφής και βάρους ενηλίκων 25 έως 70 ετών.

Σε 5 χρόνια, οι συμμετέχοντες κέρδισαν περίπου μισό κιλό το χρόνο κατά μέσον όρο.

Στους άντρες, η αύξηση βάρους γενικά μειώθηκε λίγο, καθώς αυξήθηκε η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Ωστόσο, η σχέση εξαφανίστηκε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες όπως τις καθημερινές θερμίδες των αντρών, τις συνήθειες άσκησης και τα επίπεδα εκπαίδευσης.

Από τις υπέρβαρες γυναίκες, όσες δήλωσαν ότι κατανάλωσαν τα περισσότερα λαχανικά είχαν την τάση να κερδίζουν περισσότερο βάρος τα επόμενα 5 χρόνια.

Αυτό, εικάζουν οι ερευνητές, θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι ορισμένες από τις συγκεκριμένες γυναίκες ακολουθούσαν διατροφή απώλειας βάρους που ενθαρρύνει τη διατροφή με πολλά λαχανικά. Πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν ειδική διατροφή βλέπουν αυξομειώσεις στο βάρος τους.

Υπήρχε μια ομάδα στην οποία η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συνδέθηκε με λιγότερη αύξηση βάρους: Άνθρωποι που διέκοψαν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της έρευνας. Οι αιτίες δεν είναι σαφείς.

Ωστόσο, οι ερευνητές εικάζουν ότι συνήθειες υγιεινής διατροφής μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν να προληφθεί η αύξηση βάρους που εμφανίζεται σε πολλούς καπνιστές όταν προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα. Σημειώνουν ότι αν αυτό αληθεύει, το εύρημα μπορεί να έχει ενδεχομένως σημαντική εφαρμογή στη δημόσια υγεία, επειδή η αύξηση βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος αποτελεί συχνή αιτία υποτροπής.

Γενικά, ειδικοί προτρέπουν τους ανθρώπους να λαμβάνουν άφθονα φρούτα και λαχανικά για τη γενική τους υγεία. Η διατροφή DASH που συνιστάται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης υποδεικνύει 4 έως 5 μερίδες φρούτων και ίσο αριθμός μερίδων λαχανικών κάθε μέρα.

Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένων λαχανικών ή μέτριου μεγέθους κομμάτι φρέσκου φρούτου αποτελούν παραδείγματα μερίδας.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *