Τροφές που σας βοηθούν να χάσετε βάρος

Η αλήθεια είναι ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Η μείωση του σωματικού βάρους δε μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη, χρειάζεται χρόνο, υπομονή και επιμονή. Υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ποικιλία τροφών και συστηματική φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητα στοιχεία για την επίτευξη του στόχου σας.Παρ’ όλα αυτά, στη μάχη κατά των κιλών υπάρχουν και διάφορα μικρά όπλα που μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμους βοηθούς στην προσπάθειά σας. Ο λόγος για κάποιες τροφές, που μπορούν να συνεισφέρουν στην απώλεια σωματικού βάρους.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει συσχετιστεί με ποικίλα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Καρκίνος, καρδιαγγειακά και διαβήτης φαίνεται πως προλαμβάνονται με την κατανάλωση φυτικών ινών. Σημαντικές ενδείξεις υπάρχουν και για το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Η αύξηση του σωματικού βάρους έχει αντίστροφη σχέση με την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών . Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση του σωματικού λίπους.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Μία διατροφή λοιπόν, πλούσια στα προαναφερόμενα τρόφιμα, οδηγεί σε χαμηλότερο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος), μικρότερη περιφέρεια μέσης και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παραπάνω κιλών. Επιπλέον, εάν η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες συνδυαστεί και με μειωμένη θερμιδική πρόσληψη, τότε η απώλεια βάρους που μπορεί να επιτευχθεί είναι σημαντική.

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά έχουν μελετηθεί εξονυχιστικά, όσον αφορά στη σχέση τους με την απώλεια βάρους. Τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει δείχνουν ότι είναι απαραίτητη η επαρκής πρόσληψή τους, στη διάρκεια μιας προσπάθειας μείωσης των περιττών κιλών. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών, κατά τη διάρκεια μία δίαιτας μειωμένων θερμίδων, οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Πολλές κλινικές μελέτες επίσης, διαπίστωσαν, ότι η παρουσία γαλακτοκομικών προϊόντων σε μία δίαιτα απώλειας βάρους, βελτιώνει τα τελικά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί, ότι η ευεργετική αυτή επίδραση των γαλακτοκομικών παρουσιάζεται, όταν ταυτόχρονα περιορίζεται και η θερμιδική πρόσληψη. Καταναλώστε άφοβα γαλακτοκομικά, αρκεί η κατανάλωσή τους να μην υπερβαίνει τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες.

Τσάι

Το τσάι, εκτός από ένα εξαιρετικά δημοφιλές ρόφημα, φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει κι ένα πολύ σημαντικό όπλο στις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Οι περισσότερες μελέτες που κάνουν τη θετική αυτή συσχέτιση αφορούν στο πράσινο τσάι και ερευνούν κυρίως, την επίδραση των κατεχινών στη μείωση του σωματικού βάρους. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε υπέρβαρους  έδειξε, ότι μετά από κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού για 12 εβδομάδες, το σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 4,6% και η κοιλιακή περιφέρεια κατά 4,5%.

Λιπαρά Ψάρια

Στην κατηγορία αυτή, εκτός από το δημοφιλή σολομό, ανήκουν και άλλα ψάρια, ιδιαίτερα αγαπητά στους Έλληνες, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος και η αθερίνα. Μπορεί η λέξη «λιπαρός» να φοβίζει τους περισσότερους, ο λόγος όμως που ονομάζονται έτσι, είναι ότι περιέχουν τα απαραίτητα και εξαιρετικά ωφέλιμα λιπαρά οξέα. ω-3, που δρουν ευεργετικά σε μια πληθώρα νοσημάτων. Δυσλιπιδαιμίες, αθηροσκλήρωση, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτης τύπου ΙΙ, ακόμα και νευρολογικά, ψυχιατρικά νοσήματα ή παθήσεις των ματιών μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα με τη βοήθεια των ω-3 λιπαρών οξέων.

Εκτός από τα παραπάνω όμως, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών φαίνεται πως επηρεάζει και την απώλεια βάρους. Έρευνα σε 324 άντρες και γυναίκες φανέρωσε ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, στη διάρκεια μίας προσπάθειας απώλειας βάρους, οδήγησε στο να χαθεί ένα επιπλέον κιλό σε διάστημα 4 εβδομάδων. Η απώλεια βάρους από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών οφείλεται πιθανότατα στη δράση των ω-3 λιπαρών οξέων στο αίσθημα του κορεσμού και στην οξείδωση του λίπους στους διάφορους ιστούς.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *