Το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση

Ως ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπέρτασης, της πολύ διαδεδομένης αυτής «σιωπηλής» νόσου, … έχει οριστεί η 17η Μαΐου από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης.

Η νόσος αυτή δεν εμφανίζει προειδοποιητικά ενοχλητικά συμπτώματα, παρά μόνον όταν περάσει αρκετός χρόνος και προκαλέσει ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Έχει αποδειχθεί ότι η υπέρταση ευθύνεται για 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, ενώ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και για βλάβη των νεφρών και των ματιών. Παγκοσμίως ευθύνεται για τον θάνατο επτά εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχουν από υπέρταση. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισ. έως το 2025.

Στην Ελλάδα περίπου ένας στους τρεις Έλληνες του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση, αλλά μόνον οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν αγωγή. Η υγιεινή διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου, ενώ άκρως σημαντικός κρίνεται ο τακτικός έλεγχος της πίεσης, από πάσχοντες και μη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *