Το χασμουρητό και τα μυστικά του

Χασμουριόμαστε όταν είμαστε κουρασμένοι, όταν είμαστε αγχωμένοι και όταν το κάνουν οι αγαπημένοι μας. Χασμουριόμαστε ακόμα κι όταν είμαστε … σε κώμα ή μέσα στη μήτρα της μητέρας μας. Κάποιοι χασμουριούνται και ταυτόχρονα βιώνουν οργασμό!

Η επιστήμη επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια μεγάλο ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο τομέα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πολύ ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν την τάση να χασμουριούνται όσοι πέφτουν με αλεξίπτωτο, οι αθλητές που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς, καθώς και οι κλασικοί μουσικοί πριν ανέβουν στη σκηνή.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μηχανισμό μετατόπισης του ενδιαφέροντος. Όταν νιώθουμε πιεσμένοι, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε γι’ αυτό, κάποιες φορές το σωματοποιούμε και το κάνουμε χασμουρητό.

Επίσης έμβρυα, ακόμα και δώδεκα εβδομάδων, τεντώνονται μες στη μήτρα όταν χασμουριούνται. Το αντανακλαστικό του τεντώματος φαίνεται να είναι πολύ βαθιά μέσα μας, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι μπορούν να το κάνουν ακόμα και οι άνθρωποι με παραλυσία.

Το 1923 Βρετανός νευρολόγος που παρακολουθούσε ασθενείς με εγκεφαλικό, που είχαν παραλύσει στη μία τους πλευρά, παρατήρησε κάτι που του προκάλεσε έκπληξη: πολλοί από αυτούς όταν χασμουριούνταν, τέντωναν και το χέρι που ήταν στην πλευρά που είχε παραλύσει! Υπάρχουν κι άλλα μυστήρια ωστόσο γύρω από το χασμουρητό. Γιατί, για παράδειγμα, χασμουριόμαστε περισσότερο τις μέρες με ζέστη;

Επιπλέον, το πολύ συχνό χασμουρητό έχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνει σε ανθρώπους με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του κινητικού νευρώνα και ο διαβήτης, ενώ παρατηρείται και σε ασθενείς ύστερα από θεραπεία με ακτινοβολία.

Η πιο περίεργη παρατήρηση της χασμολογίας είναι μακράν αυτή που περιγράφεται στην επιθεώρηση «Canadian Journal of Psychiatry» το 1986. Τρεις κλινικοί ψυχίατροι περιγράφουν πως κάποιοι ασθενείς σε ψυχιατρική κλινική αρνούνταν πεισματικά να διακόψουν τη λήψη συγκεκριμένου αντικαταθλιπτικού. Όταν διερευνήθηκε αυτή η άρνησή τους, παραδέχτηκαν ότι είχαν εμφανίσει μια μάλλον απολαυστική παρενέργεια: κάθε φορά που χασμουριούνταν εκδήλωναν αυτόματα οργασμό, τόσοι οι άντρες όσο και οι γυναίκες!

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *