Το φιλί μας κάνει πιο… δυνατούς

Η ανταλλαγή 80 εκατ. βακτηρίων βοηθά το ανοσοποιητικό

Περισσότερα από 80 εκατομμύρια βακτήρια μεταφέρονται με ένα ερωτικό φιλί διάρκειας 10 δευτερολέπτων, σύμφωνα με νέα ολλανδική έρευνα. Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι οι σύντροφοι που φιλιούνται τουλάχιστον 9 φορές τη μέρα, μοιράζονται τα ίδια στοματικά βακτήρια.

Επομένως, θα αναρωτιέστε, γιατί το φιλί μάς κάνει καλό; Οι επιστήμονες σπεύδουν να δώσουν την απάντηση: Το φιλί βοηθάει τους συντρόφους να ανταλλάξουν βακτήρια, θωρακίζοντας έτσι το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν ευκολότερα τις ασθένειες.

Οι ολλανδοί ερευνητές μελέτησαν 21 ζευγάρια, από τα οποία ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με ερωτική τους συμπεριφορά όσον αφορά τα φιλιά (π.χ. πόσο συχνά φιλιούνται με τον σύντροφό τους). Στη συνέχεια, πήραν δείγματα για να ερευνήσουν την περιεκτικότητα βακτηρίων στη γλώσσα και στο σάλιο τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν τα ζευγάρια έδιναν με… μεγάλη συχνότητα παθιασμένα φιλιά, μοιράζονταν τις ίδιες κοινότητες μικροοργανισμών στο στόμα τους.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επίσης ελεγχόμενα πειράματα στο εργαστήριο, προκειμένου να υπολογίσουν την ποσότητα των βακτηρίων που μεταφέρονται από τον έναν σύντροφο στον άλλο. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι συμμετέχοντες έπιναν προηγουμένως ένα προβιοτικό ρόφημα που περιείχε συγκεκριμένες ποικιλίες βακτηρίων. Μετά από ένα παθιασμένο φιλί, οι ερευνητές βρήκαν ότι η ποσότητα των προβιοτικών βακτηρίων στο στόμα του άλλου συντρόφου είχε τριπλασιαστεί, ενώ υπολόγισαν ότι παράλληλα είχαν μεταφερθεί 80 εκατομμύρια μικροοργανισμοί. Και όλα αυτά με ένα φιλί 10 μόλις δευτερολέπτων!

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *