Το πολύ μπιμπερό δεν κάνει καλό

Μωρά που τρέφονται με μπιμπερό μέχρι την ηλικία των 2 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα όταν αρχίζουν … το σχολείο, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα.

Όπως γράφουν στο περιοδικό «Pediatrics», ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά που έκαναν ακόμα χρήση μπιμπερό στους 24 μήνες είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στην ηλικία των 5,5 ετών. Ανέλυσαν στοιχεία σχεδόν 7.000 παιδιών στις ΗΠΑ.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ποσοστό 22% των παιδιών ηλικίας 2 ετών χρησιμοποιούσε ένα μπιμπερό ως το κύριο σκεύος ροφήματος ή πήγαινε για ύπνο με μπιμπερό που περιείχε ρόφημα γεμάτο θερμίδες.

Σχεδόν το ένα τέταρτο της συγκεκριμένης ομάδας φάνηκε να είναι παχύσαρκο στην ηλικία των 5 ετών σε σύγκριση με ποσοστό 16% των παιδιών που δεν χρησιμοποιούσαν το μπιμπερό στην ηλικία των 2 ετών.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο και τη Φιλαδέλφεια, υπολόγισαν τις πιθανότητες παχυσαρκίας στα παιδιά που χρησιμοποιούσαν μπιμπερό στους 24 μήνες, 1,33 φορές υψηλότερα σε σχέση με παιδιά που δεν χρησιμοποιούσαν μπιμπερό.

Υποδεικνύουν ότι οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να σταματήσουν τη χρήση μπιμπερό μέχρι τα πρώτα γενέθλια του παιδιού λόγω του κινδύνου υπερσίτισης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η παρατεταμένη χρήση μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει το παιδί στην κατανάλωση πολλών θερμίδων, ιδιαίτερα όταν οι γονείς χρησιμοποιούν το μπιμπερό για να ανακουφίσουν το παιδί παρά για να απαντήσουν στις διατροφικές του ανάγκες.

Ειδικοί δήλωσαν ότι η διατροφή με μπιμπερό μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση πολλών θερμίδων.

Η ερευνήτρια Rachel Gooze, του Πανεπιστημίου Temple στη Φιλαδέλφεια, δήλωσε ότι ένα κορίτσι 2 ετών, μέσου βάρους και ύψους, που πηγαίνει για ύπνο με μπιμπερό που περιέχει γάλα, θα λάβει περίπου 12% των καθημερινών θερμιδικών του αναγκών από το μπιμπερό.

Πηγή: iatronet

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *