Το νερό προστατεύει και τους νεφρούς

Aτομα που δεν καταναλώνουν αρκετά υγρά έστω και για μικρό διάστημα εμφανίζουν μειωμένη αυτοσυγκέντρωση, κουράζονται εύκολα και ταλαιπωρούνται από συχνούς πονοκεφάλους


“Σύμμαχος” των νεφρών είναι το νερό. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθάει τους νεφρούς να αποβάλουν το νάτριο, την ουρία και τις τοξίνες του οργανισμού. Μία μεγάλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 2.500 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών, έδειξε πως όσοι κατανάλωναν τρία λίτρα νερού ημερησίως, εμφάνιζαν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νεφροπάθεια.

Σε παρόμοια αποτελέσματα οδήγησε μία ακόμη μελέτη σε περισσότερους από 2.000 υγιείς άνδρες, ηλικίας άνω των 46 ετών. Oσοι έπιναν περισσότερο νερό, αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν έκπτωση της νεφρικής τους λειτουργίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μειωμένη πρόσληψη υγρών έχει επίπτωση στη σωματική και νοητική υγεία. Περιορίζει την απόδοση του ανθρώπου, ενώ εμπλέκεται και στην επιδείνωση υφιστάμενων παθήσεων.

Η χρόνια, ήπια αφυδάτωση εμφανίζεται συχνά σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, ειδικά σε ηλικιωμένους που ασκούνται, ιδίως στα θερμά κλίματα. Η ελλιπής ενυδάτωση είναι ένας ενδεχόμενος παράγοντας επίσπευσης ορισμένων οξειών παθήσεων στους ηλικιωμένους, ενώ σχετίζεται με εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/03/fetcher_11.jpeg

Aτομα που δεν καταναλώνουν αρκετά υγρά έστω και για μικρό διάστημα, εμφανίζουν μειωμένη αυτοσυγκέντρωση, κουράζονται εύκολα και ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους. Το νερό και η κατανάλωση υγρών είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Μεταφέρει τις θρεπτικές, αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες, ενώ βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Φρούτα και λαχανικά
Πλούσια σε νερό είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Εκτιμάται ότι το 90% του βάρους τους είναι νερό, όταν το ποσοστό αυτό είναι μόλις 30% στο ψωμί και 50% στο ωμό κρέας. Σε καθημερινή βάση, ο άνθρωπος καταναλώνει και αποβάλλει δύο λίτρα νερό. Από αυτό, το 70% προέρχεται από νερό ή άλλα υγρά που προσλαμβάνει και το 29,9% από τροφές, ενώ το 0,1% είναι νερό από καύσεις τροφών.

Καθαρότερο – ασφαλέστερο νερό με τα φίλτρα

Πιο καθαρό και ασφαλές νερό προσφέρουν τα φίλτρα οικιακής χρήσης. Το νερό του δικτύου υφίσταται μία σειρά από διαδικασίες καθαρισμού, αλλά είναι πιθανό να φτάσουν στη βρύση μας οργανισμοί που υποβαθμίζουν την καθαρότητά του.
Τα προβλήματα αυτά οφείλονται κυρίως στην παλαιότητα του δικτύου υδροδότησης. Η τεχνολογία παρέχει, ωστόσο, δυνατότητες περαιτέρω καθαρισμού του νερού που φτάνει στα ποτήρια μας. Ο καθαρισμός μπορεί να γίνει με φίλτρα ή συσκευές επεξεργασίας. Η επιλογή τους μπορεί να γίνει μέσα από μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων αυτού του τύπου και έπειτα από συνεννόηση με κάποιον ειδικό. Καλό είναι να έχουμε υπόψη ότι το νερό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την υγεία μας και αποτελεί το 70% του ανθρώπινου σώματος.
Τα χαρακτηριστικά ενός καθαρού νερού είναι η διαύγειά του, η απουσία μικροβίων, επικίνδυνων μικροοργανισμών, βαρέων μετάλλων, λιπασμάτων και άλλων παθογόνων στοιχείων. Πρέπει, επίσης, να περιέχει τα άλατα που είναι χρήσιμα στον οργανισμό.

Εν όψει καλοκαιριού…
Οδηγίες για τις συνθήκες φύλαξης του εμφιαλωμένου

Τα μάτια σας δεκατέσσερα πρέπει να έχετε στις συνθήκες φύλαξης του εμφιαλωμένου νερού ή του χυμού που πρόκειται να αγοράσετε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και εν όψει του καλοκαιριού και των υψηλών θερμοκρασιών, πρέπει να προσέχετε εξής:

Αγοράζετε εμφιαλωμένα νερά και χυμούς από ψυγεία που λειτουργούν σωστά ή φυλάσσονται σε δροσερά και σκιερά μέρη.

Τα ψυγεία πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες κάτω των 7 βαθμών Κελσίου και δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

Τηρείτε τις σωστές συνθήκες διατήρησης για χυμούς και εμφιαλωμένα νερά. Μετά το άνοιγμα του χυμού -και αν δεν τον καταναλώσετε- φυλάξτε τον στο ψυγείο και σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Αποφύγετε την αγορά και κατανάλωση νερού και χυμών, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Εξυπνες συμβουλές που ξεδιψούν
Πιείτε πριν διψάσετε Η δίψα στην πραγματικότητα είναι ένα πρώτο σημάδι αφυδάτωσης.
Κάντε το νερό διαθέσιμο Είναι πιθανότερο να αυξήσετε την πρόσληψή του εάν το έχετε παντού γύρω σας – στη δουλειά, στο σπίτι ή στον δρόμο.
Κάντε το νερό λίγο πιο «απολαυστικό» Προσθέστε φέτες λεμόνι ή lime και πιείτε το δροσερό.
Βάλτε ποικιλία Εχει φανεί ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα υγρά όταν αυτά έχουν γεύση. Οταν λοιπόν δεν έχετε «όρεξη» για νερό, επιλέξτε μη αλκοολούχα ποτά, όπως οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά και ο καφές, καθώς κι αυτά συμβάλλουν στην ενυδάτωση.
Προσαρμοστείτε στις συνθήκες Οταν το κλίμα το απαιτεί (ζέστη) πιείτε περισσότερα υγρά. Εάν έχετε σκοπό να αθληθείτε, πιείτε υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σας.
Προσέξτε τις ευάλωτες ομάδες Οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση και συνήθως χρειάζονται υπενθύμιση ή εκπαίδευση, ώστε να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών.
(Πηγή: Αναστάσιος Παπαλαζάρου, 2012)
http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/03/fetcher_21.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/03/fetcher_31.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *