Το μελαχρινό δέρμα προστατεύει από τον καρκίνο

Το χρώμα του δέρματος των σκουρόχρωμων ατόμων μπορεί μεν να τους προστατεύει από την καρκινογένεση, αλλά εμποδίζει τη σύνθεση της βιταμίνης D.

Μελέτη ενδοκρινολόγων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», που θα παρουσιαστεί στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, το οποίο αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη, έδειξε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D ήταν χαμηλά στα σκουρόχρωμα άτομα που μελετήθηκαν.Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής μελετήθηκαν 15 υγιή άτομα, οικονομικοί μετανάστες μελαχρινού δέρματος και μετρήθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους. Τα άτομα αυτά είχαν μεταναστεύσει στη χώρα μας από την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την μέτρηση της βιταμίνης D στο αίμα τους και είχαν προσαρμοστεί στο δυτικό τρόπο ενδυμασίας, δηλαδή δε φορούσαν τα παραδοσιακά ενδύματα που καλύπτουν όλο το σώμα. Οι μετρήσεις που έγιναν στο αίμα με τη ραδιοανοσολογική μέθοδο, έδειξαν ότι όλοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Σύμφωνα με τους ενδοκρινολόγους η ανεπάρκεια βιταμίνης D, που παρατηρήθηκε σε αυτό το δείγμα, ενδέχεται να σχετίζεται είτε με το χρώμα του δέρματος είτε με την ανεπαρκή διατροφή.

Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το μελαχρινό δέρμα μπορεί να προστατεύει το άτομο από τα φωτόνια, προφυλάσσοντας με αυτόν τον τρόπο τον οργανισμό από την καρκινογένεση που επάγεται από την έκθεση στον ήλιο, ταυτόχρονα όμως φαίνεται ότι εμποδίζει τη σύνθεση βιταμίνης D στο δέρμα

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *