Το κάπνισμα του πατέρα μπορεί να προκαλέσει παιδική λευχαιμία

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην … υγεία του παιδιού. Αυστραλοί επιστήμονες τώρα συνδέουν τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας και με το κάπνισμα του πατέρα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, παιδιά των οποίων ο πατέρας ήταν καπνιστής κατά τη στιγμή της σύλληψής τους έχουν κατά 15% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, μια από τις πιο κοινές μορφές παιδικού καρκίνου.

Επιστήμονες μελέτησαν το οικογενειακό ιστορικό σχεδόν 300 παιδιών με τον συγκεκριμένο τύπο λευχαιμίας, ρωτώντας τις συνήθειες των γονιών τους αναφορικά με το κάπνισμα. Επιπλέον, συνέκριναν αυτές τις οικογένειες με τις οικογένειες 800 παιδιών σε παρόμοιες ηλικίες που δεν έπασχαν από λευχαιμία.Οπως διαπιστώθηκε οι συνήθειες της μητέρας δεν φάνηκαν να έχουν κανένα αντίκτυπο στη συγκεκριμένη νόσο, όμως ο αριθμός των τσιγάρων που κάπνιζε ο πατέρας την περίοδο της σύλληψης ανέβαζε σημαντικά τις πιθανότητες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις περιπτώσεις που ο πατέρας κάπνιζε τουλάχιστον ένα πακέτο ημερησίως, αυξάνονταν κατά 44% οι πιθανότητες διάγνωσης ενός παιδιού με λευχαιμία.«Το σπέρμα που περιέχει βλάβη στο DNA του, μπορεί και πάλι να φτάσει και να γονιμοποιήσει ένα ωάριο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση της νόσου» εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης, Ελίζαμπεθ Μιλν.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *