Το αλάτι συνδέεται με τις εξαρτήσεις

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Duke και Αυστραλοί επιστήμονες ξεκινώντας από την υπόθεση ότι η εξάρτηση μπορεί να σχετίζεται με … τον μηχανισμό των ενστίκτων μελέτησαν το πώς οι λειτουργίες του υποθαλάμου σχετίζονται με την εξάρτηση. Τα αποτελέσματά τους υποδεικνύουν ότι οι ομάδες γονιδίων που διεγείρονται για την όρεξη για αλάτι είναι οι ίδιες που διεγείρονται στην περίπτωση εξάρτησης από κοκαΐνη ή ηρωίνη.

Όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν τις διόδους που σχετίζονται με την εξάρτηση ελαττωνόταν και την επιθυμία για λήψη αλατιού. Φαίνεται ότι η εξάρτηση ως μηχανισμός χρησιμοποιεί τους ίδιους μηχανισμούς με τα ένστικτα γι’ αυτό άλλωστε η αναζήτηση της ουσίας ή της συμπεριφοράς στην οποία το άτομο είναι εξαρτημένο λειτουργεί τόσο έντονα.

Τα αποτελέσματα αυτά εξηγούν εν μέρει και το γιατί τα έτοιμα φαγητά που έχουν πάρα πολύ αλάτι λειτουργούν ως εθισμός για πολλούς ανθρώπους.Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω έρευνα που πιθανόν να οδηγήσει τόσο σε καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της εξάρτησης αλλά και σε νέες θεραπείες για τα εξαρτημένα άτομα.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *