Τι προκαλεί τον πονόλαιμο;

Συνήθως, ο πονόλαιμος οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις που πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε όμως και λόγος ανησυχίας, … αφού συνήθως το σύμπτωμα υποχωρεί μετά από 3-4 μέρες. Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα επιμένουν και συνδυάζονται με άλλα, ενδεχομένως ο πονόλαιμος να οφείλεται σε μικρόβιο, οπότε μπορεί να μιλάμε για στρεπτοκοκκική φαρυγγολαρυγγίτιδα που χρήζει αντιβίωσης.

Τι πρέπει να κάνω;

Σε κάθε περίπτωση, ενημερώνουμε τον παιδίατρο. Αν μάλιστα ο πονόλαιμος συνοδεύεται από δυσκολίες στην αναπνοή ή την κατάποση, η επικοινωνία με τον γιατρό δεν πρέπει να καθυστερήσει καθόλου.

Ο παιδίατρος το πιθανότερο είναι να προχωρήσει σε καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος (με ένα εργαλείο που στην άκρη του έχει βαμβάκι, θα ακουμπήσει ελαφρά τις αμυγδαλές του παιδιού). Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα (ένα με δυο 24ωρα), ενδεχομένως να κάνει το γρήγορο τεστ για στρεπτόκοκκο, τα αποτελέσματα του οποίου θα επιβεβαιώσει με καλλιέργεια και αν είναι η τελική απάντηση είναι θετική θα χορηγήσει αντιβίωση.

Πώς μπορώ να προφυλάξω το παιδί μου;

Κρατάμε το παιδί μακριά από άτομα που γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουν κάποια λοίμωξη του φάρυγγα ή των αμυγδαλών. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα άτομα μπορούν να μεταδώσουν το μικρόβιο προτού καν εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα. Έστι, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τρόπος ουσιαστικής προφύλαξης.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *