Τι προβλέπει η μελέτη για τη συγχώνευση των νοσοκομείων στη Β. Ελλάδα

Η δημιουργία ενός νοσοκομειακού συγκροτήματος με ενιαία διοίκηση, καθώς και επτά νοσοκομειακών κύκλων στα οποία θα ενταχθούν 29 νοσοκομεία … της Βόρειας Ελλάδας, προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων της χώρας, το οποίο εκπόνησε και παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λυκούργος Λιαρόπουλος.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, που αφορά στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, επισήμανε ότι οι βασικοί άξονες των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων είναι: ο κοινός διοικητής, η κοινή διοίκηση, οι συγχωνεύσεις μονάδων εντός των νοσοκομείων, η συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων με την ανταλλαγή προσωπικού και μονάδων και η μετατροπή ενός ή δύο μικρών νοσοκομείων σε εξειδικευμένες μονάδες ή σε Κέντρα Υγείας.

Τόνισε ακόμη ότι, ενώ η Ελλάδα είναι 6η χώρα παγκοσμίως με τις μεγαλύτερες δαπάνες υγείας (που το 2009 έφτασαν στα 25 δισ.), οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν είναι ανάλογες του ύψους των δαπανών και ότι για αυτό επιβάλλεται η αναδιάρθρωση των νοσοκομείων. Υπογράμμισε ότι τα νοσοκομεία της χώρας είναι υπερπλήρη σε γιατρούς και κλίνες, ενώ αντιθέτως, υπάρχει έλλειψη νοσηλευτών. Ανέφερε ακόμη ότι για τους μισθούς των 106.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία καταβάλλονται 2,8 δισ. ενώ το 2011 θα καταβληθούν 2,35 δισ. για τις προμήθειες φαρμάκων, ποσό το οποίο δεν πρέπει να ξεπεραστεί, ενώ το 2012 θα δοθούν άλλα 350 εκατομμύρια για αυτές τις δαπάνες. Παράλληλα επισήμανε ότι αν δεν τηρηθεί ο προϋπολογισμός την 1/1/2012 δεν θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί το 40% των νοσοκομείων.

Να σημειωθεί ότι ο διάλογος για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη ημέρα και στις 2 Ιουνίου θα γίνει πραγματικότητα η συγχώνευση των νοσοκομείων. Στο πλαίσιο του διαλόγου οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Αρις Μπουσουλέγκας και Χρήστος Ζηλίδης θα εισηγηθούν τις επιστημονικές προτάσεις τους για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων που υπάγονται στις αρμοδιότητές στους στις 25 Μαϊου.

Το τμήμα του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων που αφορά τη Βόρεια Ελλάδα προβλέπει την ένταξη της Δυτικής Μακεδονίας στη ΥΠΕ Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη τη δημιουργία ενός συγκροτήματος με ενιαία διοίκηση που περιλαμβάνει τη συλλειτουργία των νοσοκομείων Πέλλας και Ημαθίας (νοσοκομεία Έδεσσας, Γιαννιτσών, Βέροιας και Νάουσας). Στους επτά νοσοκομειακούς κύκλους περιλαμβάνονται :
-Ο κύκλος Παπαγεωργίου – Πάρκο Υγείας στον οποίο θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, 424, το νέο Παιδιατρικό, Κατερίνης και Πέτρας Ολύμπου.

– Ο κύκλος Παπανικολάου στον οποίο θα ενταχθούν το Γεννηματάς και το Άγιος Δημήτριος.

– Ο κύκλος ΑΧΕΠΑ στον θα ενταχθούν το Θεαγένειο και τον Ειδικών Παθήσεων – Λοιμωδών.

– Ο κύκλος Ιπποκρατείου στον οποίο θα ενταχθούν το Άγιος Παύλος, το Β’ ΙΚΑ, το Δερματικών και Αφροδισίων Παθήσεων και το νοσοκομείο Χαλκιδικής.

– Ο κύκλος Κιλκίς στο οποίο θα ενταχθεί το ΚΥ Γουμένισσας.

– Ο κύκλος Κεντρικής – Δυτικής Μακεδονίας στο οποίο θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Σερρών, Δράμας και Καβάλας.

– Ο κύκλος Θράκης – Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου.

Το σύνολο του επιχειρησιακού σχεδίου για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων παρουσιάζεται στη ιστοσελίδα

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκος Πολύζος, ανέφερε ότι από την προσεχή Δευτέρα θα καταβληθεί το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ για την εξόφληση των οφειλών προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων που αφορούν το διάστημα από την αρχή του έτους μέχρι των Απρίλιο. Πρόσθεσε ακόμη ότι σύντομα θα μπουν στο ενιαίο σύστημα πληρωμών τα οφειλόμενα για την υπερωριακή απασχόληση στους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ. Ο κ. Πολύζος αναφερόμενος στα νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης και 4ης ΥΠΕ τόνισε ότι ο αριθμός των κλινών τους ανέρχεται στις 9007, ενώ ο αριθμός των τμημάτων στα 471. Συγκεκριμένα τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουν 6.582 κλίνες και 301 κλινικές/τμήματα, της Δυτικής Μακεδονίας 707 κλίνες και 82 κλινικές/τμήματα και της Ανατολικής Μακεδονίας1703 κλίνες και 118 κλινικές/τμήματα. Ο κ. Πολύζος ανάφερε ότι πριν αρχίσει η συνεργασία των νοσοκομείων θα πρέπει να μειωθούν οι κλίνες σε ποσοστό 10-20% και να αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες από 100 συντονιστές διευθυντές, χωρίς να θιγούν αυτοί οι εργαζόμενοι.

Την αντίδρασή τους στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Στρατής Πλωμαρίτης και το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Θοδωρής Ζδούκος, κρατώντας πανό με συνθήματα: «Κάτω τα χέρια από τη Δημόσια Περίθαλψη – Να μη κλείσει καμία κλινική του ΕΣΥ».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *