Τηρήστε τις οδηγίες φροντίδας των φακών επαφής

Οι περισσότεροι χρήστες φακών επαφής γνωρίζουν τις πιθανές επιπλοκές από την ελλιπή φροντίδα των φακών τους και πιστεύουν ότι … τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις καθαρισμού και αποστείρωσής τους, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι αυτό ισχύει για ελάχιστους. Οι ερευνητές του Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας διεξήγαγαν μια έρευνα σε 281 ασθενείς που επισκέφτηκαν οπτικούς και οπτομέτρες στην ευρύτερη περιοχή του Dallas- Fort Worth, καθώς και σε 152 άτομα που επισκέφτηκαν την Πανεπιστημιακή Οφθαλμιατρική κλινική.

Οι περισσότεροι ασθενείς – 58% από το πρώτο γκρουπ και 91% από το δεύτερο – μπορούσαν να ονομάσουν μια επιπλοκή εξαιτίας της κακής φροντίδας και χρήση των φακών επαφής (π.χ., ερεθισμός των ματιών). Επίσης, όπως αναφέρθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Optometry and Vision Science οι περισσότεροι γνώριζαν ότι δεν έπρεπε να συμπληρώνουν το διάλυμα των φακών επαφής, αλλά να το αντικαθιστούν εκ νέου όταν μειωνόταν η στάθμη του, καθώς και ότι δεν έπρεπε να βρέχουν τους φακούς με νερό της βρύσης όπως π.χ., να τους φορούν στο ντους.

Το 85% πίστευαν ότι ακολουθούσαν σωστά τις οδηγίες φροντίδας των φακών. Σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι φορούν φακούς επαφής ήταν συνεπείς μόνο κατά το ήμισυ όσον αφορά τη φροντίδα των φακών τους, ενώ μόνο το 2% όσων ερωτήθηκαν φρόντιζαν τους φακούς όπως έπρεπε. Επίσης, μόνο ένας από όλους τους ασθενείς – ποσοστό 0,4% – τηρούσε κατά γράμμα τις οδηγίες.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι χρειάζονται νέοι τρόποι προσέγγισης των ασθενών ώστε να συμμορφώνονται με τις οδηγίες χρήσης και φροντίδας των φακών.

Πηγή: vita

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *