Τελικά πότε λήγει;

Πολλές φορές μπορεί να ανοίξουμε το ψυγείο ή το ντουλάπι με τα τρόφιμα και να πιάσουμε κάτι που να … έχει λήξει 1-2 βδομάδες πριν και να πούμε τι πειράζει, ας το φάω. Τι θα πάθω;

Η αλήθεια είναι, ότι κανένας νόμος δεν υποχρεώνει τον παρασκευαστή τροφίμων να βάζει ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα, εκτός από το παιδικό γάλα σε σκόνη και μερικές παιδικές τροφές. Οι ημερομηνίες λήξης, που τοποθετούνται στα υπόλοιπα τρόφιμα, μπαίνουν εθελοντικά από τον κάθε παρασκευαστή, για να είναι ποιοτικά και ασφαλή για τον καταναλωτή.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί κάποιος παρασκευαστής να χρησιμοποιήσει για την αναγραφή κάποιας ημερομηνίας στη συσκευασία.

Αυτοί οι τρόποι είναι:

-Πωλείται μέχρι (Sell by): Αυτή η ημερομηνία λέει στο κατάστημα μέχρι πότε πρέπει να έχει αυτό το προϊόν για πώληση. Ο καταναλωτής πρέπει να το πάρει πριν από αυτήν την ημερομηνία.
-Καλύτερα να χρησιμοποιηθεί μέχρι (Best if use before): Αυτή η ημερομηνία διασφαλίζει στον καταναλωτή ότι το προϊόν έχει καλύτερη γεύση και ποιότητα, αν χρησιμοποιηθεί μέχρι την ημερομηνία που αναγράφεται.
-Να χρησιμοποιηθεί μέχρι (Use before): Αυτή είναι η τελευταία μέρα που προτείνει ο παρασκευαστής ότι το προϊόν έχει την απαιτούμενη ποιότητα για κατανάλωση.
-Κωδικοποιημένες ημερομηνίες (Coded dates): Συνήθως είναι σειρά γραμμάτων ή αριθμών που χρησιμοποιούνται από τον παρασκευαστή για να ξέρουν πότε πρέπει να ανακυκλώνουν τα προϊόντα τους. Σε περίπτωση που κάποια προϊόντα πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά είναι πιο εύκολο να ανασυρθούν με τους κωδικούς. Ως επί το πλείστον, οι κωδικοί χρησιμοποιούνται σε κονσέρβες που έχουν περισσότερη ζωή από τα φρέσκα προϊόντα.

Τελικά πόσο καιρό μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα προϊόντα για είναι ασφαλή;

-Το γάλα συνήθως είναι ασφαλές, άμα το καταναλώσουμε μέχρι και μια βδομάδα μετά την «Πωλείται μέχρι» ημερομηνία.
-Τα αυγά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν 3-5 βδομάδες μετά την αγορά τους, αφού τα έχετε αγοράσει πριν την «Πωλείται μέχρι» ημερομηνία. Μια βδομάδα μετά την αγορά τους, μπορεί να πέσουν μια βαθμίδα ποιότητας. Δηλαδή, από βαθμό ΑΑ να γίνουν Α.
-Τα πουλερικά και το ψάρι πρέπει να μαγειρευτούν ή να μπουν στην κατάψυξη μέσα σε 1-2 μέρες από τη μέρα αγοράς.
-Το βοδινό και χοιρινό πρέπει να μαγειρευτούν ή να μπουν στην κατάψυξη μέσα σε 3-5 μέρες από τη μέρα αγοράς.
-Οι κονσέρβες διατηρούνται περισσότερο χρονικό διάστημα, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη φύλαξή τους, γιατί μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργηθούν βακτήρια και να χαλάσουν, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης τους. -Γενικά, οι τροφές με υψηλή οξύτητα, όπως η ντομάτα, ο ντοματοχυμός, ο ανανάς και το γκρέιπφρουτ, μπορούν να φυλαχθούν από 12 μέχρι 18 μήνες. Τροφές με χαμηλή οξύτητα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και τα περισσότερα λαχανικά, μπορούν να φυλαχθούν από 3 μέχρι 5 χρόνια. Πάντοτε όμως, οι κονσέρβες πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος.

Γενικές οδηγίες για την ασφάλεια τροφίμων:

-Αγοράστε το προϊόν, πριν από την ημερομηνία λήξης.
-Αν είναι φαγητό που αλλοιώνεται, πάρτε το αμέσως σπίτι και βάλτε το στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
-Αν πρόκειται για κατεψυγμένα προϊόντα, μην ανησυχείτε για την ημερομηνία λήξης. Αν διατηρούνται στις σωστές θερμοκρασίες, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε επ’ αόριστον. Φυσικά, η ποιότητά τους δεν θα είναι η ίδια.
-Ακολουθείστε τις οδηγίες φύλαξης που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος.
-Συμβουλευτείτε τους πιο κάτω πίνακες για το κάθε τρόφιμο:

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *