Τα Χριστούγεννα είναι και για τους ηλικιωμένους

Συγγενείς μεγαλύτερης ηλικίας με εύθραυστη υγεία ή που νοσούν, έχουν ειδικές συναισθηματικές ανάγκες και ανάγκες σωματικής υγείας, που χρειάζονται … περισσότερη προσοχή για να βοηθηθούν να ζήσουν χαρούμενες στιγμές κατά την περίοδο των γιορτών, σημειώνουν ειδικοί στη γηριατρική.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, προσφέρουν τις παρακάτω συμβουλές, για να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους συγγενείς ή φίλους να ζήσουν χαρούμενες γιορτές:

– Αν κάποιο μέλος της οικογένειας, μεγαλύτερης ηλικίας, κουράζεται εύκολα ή είναι ευάλωτο στην υπερδιέγερση, περιορίστε τις δραστηριότητες ή τη διάρκεια του χρόνου που παρίσταται στα εορταστικά γεγονότα. Προνοήστε να εξασφαλίσετε χρόνο για ύπνο ή να του παραχωρήσετε ένα ήσυχο δωμάτιο όπου θα μπορέσει να κάνει ένα διάλειμμα από το θόρυβο και τη σύγχυση.

– Αν υπάρχει συγκέντρωση στο σπίτι κάποιου ανθρώπου που εμφανίζει πρόβλημα μνήμης ή προβλήματα συμπεριφοράς μην αλλάζετε τη θέση των επίπλων, καθώς αυτό θα μπορούσε να του δημιουργήσει άγχος και σύγχυση. Αν η συγκέντρωση γίνεται κάπου αλλού απομακρύνετε τα γλιστερά χαλιά και άλλα πιθανόν επικίνδυνα αντικείμενα ή εμπόδια όταν υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολία στο περπάτημα.

– Αποφύγετε σχόλια που θα μπορούσαν να φέρουν σε αμηχανία κάποιον με προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης.

– Σιγουρευτείτε ότι οι ηλικιωμένοι συγγενείς σας ακολουθούν το πρόγραμμα λήψης φαρμάκων.

– Καλέστε όλους να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του γεύματος καθορίζοντας την ασχολία του καθενός, από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο.

– Πλησιάστε συγγενείς και φίλους μεγαλύτερης ηλικίας που είναι μόνοι. Η μοναξιά σε μεγαλύτερους ανθρώπους σχετίζεται με κατάθλιψη και με τάσεις αυτοκτονίας.

Πηγή:iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *