Τα υπνωτικά αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου και καρκίνου

Αυξημένο κίνδυνο θανάτου και καρκίνου από τη συχνή χρήση υπνωτικών χαπιών διαπιστώνει μια νέα αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με … επικεφαλής τον Ντάνιελ Κρίπκε του Κέντρου Ύπνου Viterbi της Κλινικής Scripps στην Καλιφόρνια εκτιμούν ότι ο κίνδυνος θανάτου είναι αυξημένος κατά 4,6 φορές για τους τακτικούς χρήστες υπνωτικών χαπιών.

Οι ερευνητές επί δυόμισι έτη σύγκριναν τους τακτικούς χρήστες των υπνωτικών χαπιών με μια άλλη ομάδα ατόμων που δεν έπαιρναν τέτοια χάπια και είχαν παρόμοια υγεία, ηλικία (όλοι άνω των 18 ετών και με μέση ηλικία 54 ετών) και φύλο. Η μελέτη κάλυψε περίπου 34.000 άτομα, από τους οποίους οι 10.500 έπαιρναν υπνωτικά.

Διαπιστώθηκε ότι ακόμα και όσοι έπαιρναν μόνο ένα έως 18 υπνωτικά χάπια το χρόνο, είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 3,6 φορές κατά μέσο όρο για πρόωρο θάνατο. Όσοι έπαιρναν μεταξύ 18 και 132 χαπιών ετησίως, είχαν υπερτετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου και όσοι έπαιρναν πάνω από 132 υπνωτικά το χρόνο, είχαν πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Το ποσοστό νέων καρκίνων ήταν κατά 35% υψηλότερο σε όσους έπαιρναν τουλάχιστον 132 χάπια το χρόνο (δηλαδή περίπου ένα ανά τριήμερο) σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν καθόλου υπνωτικά. Προηγούμενες μελέτες επίσης είχαν βρει σχέση ανάμεσα στην χρήση υπνωτικών και καρκίνου.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει πως τα υπνωτικά είναι η βασική αιτία για τους περισσότερους θανάτους, καθώς μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που να δικαιολογούν τον αυξημένο κίνδυνο.

Ο ερευνητής Λόρενς Κλάιν δήλωσε πάντως ότι οι γιατροί καλά θα έκαναν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για το πρόβλημα της έλλειψης ύπνου, όπως ψυχολογική συμβουλευτική θεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης κ.α. Οι επιστήμονες όμως επεσήμαναν ότι οι ασθενείς θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθούν με τον γιατρό τους και να μην σταματήσουν μόνοι τους να λαμβάνουν υπνωτικά που τους έχει συνταγογραφήσει κάποιος ειδικός.

Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι έως το 10% του ενήλικου πληθυσμού παίρνουν υπνωτικά κατά καιρούς και οι ερευνητές υπολογίζουν ότι τα χάπια αυτά μπορεί να σχετίζονται με 320.000 έως 507.000 έξτρα θανάτους μέσα σε ένα έτος. Σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης εκτιμάται ότι το ποσοστό των χρηστών είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Η συχνή χρήση υπνωτικών συνδέεται με αυξημένη κατάθλιψη, τάση αυτοκτονίας, μπορεί να αμβλύνει τις νοητικές και κινητικές αντιδράσεις του οδηγού αυξάνοντας την πιθανότητα δυστυχήματος, καρδιακή δυσλειτουργία ακόμα και προβλήματα στον οισοφάγο και στο στομάχι.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *