Τα υπέρ και τα κατά στις ολιγοθερμιδικές δίαιτες

βάρος του.

Πλεονεκτήματα των ολιγοθερμιδικών διαιτών:
• Μειώνουν το σωματικό βάρος
• μειώνουν το συνολικό σωματικό λίπος και το κοιλιακό λίπος
• μειώνουν το λίπος στο συκώτι
• μειώνουν το σάκχαρο του αίματος
• αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη (δηλαδή η γλυκόζη χρησιμοποιείται καλύτερα)
• μειώνουν την ολική και την «κακή» χοληστερίνη
• αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη
• μειώνουν τα τριγλυκερίδια
• μειώνουν την αρτηριακή πίεση
• μειώνουν το οξειδωτικό στρες (δηλαδή μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στο σώμα)
• μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού
• δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα
• ρυθμίζουν τις ανωμαλίες του αναπαραγωγικού κύκλου και βοηθούν στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (καθώς μειώνουν το σωματικό λίπος και βάρος)
• επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι πληθυσμοί που, μακροχρόνια, τρέφονταν μελιγότερες θερμίδες σε σχέση με άλλους, είχαν λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και εμφάνιζαν μειωμένο σχετικό κίνδυνο θανάτου.

Μειονεκτήματα των ολιγοθερμιδικών διαιτών:
• Δε μπορούν να τηρηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ούτε και πρέπει
• μειώνουν σε κάποιο βαθμό και τη μυϊκή μάζα, άρα μειώνουν και την αντοχή μας και τη μυϊκή μας δύναμη, αλλά και το βασικό μεταβολισμό (δηλαδή τις θερμίδες που «καίμε»)
• μειώνουν τις θερμίδες που καταναλώνουμε όταν ασκούμαστε (ο οργανισμός κάνει οικονομία «καυσίμων»)
• μάς κάνουν πιο ευαίσθητους στο κρύο
• μειώνουν την έκκριση των ορμονών του φύλου, με αποτέλεσμα μείωση της λίμπιντο και της αναπαραγωγικής ικανότητας ή τις ανωμαλίες του κύκλου
• κάποια άτομα μπορεί να εμφανίσουν υπόταση ή ορθοστατική υπόταση
• αυξάνουν το χρόνο επούλωσης
• αυξάνουν τον κίνδυνο για οστεοπόρωση
• μερικά άτομα μπορεί να νιώσουν κουρασμένα,να έχουν ζαλάδες, ευερεθιστότητα, σημάδια κατάθλιψης ή συναισθηματική ψυχρότητα, κυκλοθυμία ή άγχος.

Πότε μπορεί να εφαρμοστεί;
Για να τονιστούν τα πλεονεκτήματα και να εξαλειφθούν τα μειονεκτήματα μιας ολιγοθερμιδικής δίαιτας, είναι απαραίτητο να είναι σχεδιασμένη ειδικά για το κάθε άτομο ξεχωριστά, από έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο. Κάθε άνθρωπος έχει δικό του ιατρικό ιστορικό και εξατομικευμένες ανάγκες, πάνω στα οποία θα βασιστεί ο ειδικός για να προσφέρει μια ισορροπημένη υποθερμιδική δίαιτα.

Μία σωστή δίαιτα θα πρέπει να προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, να είναι εύκολη να τηρηθεί, να γίνεται μόνο όταν χρειάζεται, για απώλεια βάρους ή για βελτίωση της υγείας, να βασίζεται στις προσωπικές συνήθειες του ανθρώπου αλλά και στις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Απαγορεύεται μία δίαιτα να είναι κάτω από 1.200 θερμίδες για μία ενήλικη γυναίκα και κάτω από 1.500 θερμίδες για έναν ενήλικο άνδρα.

Ποιοι πρέπει να προσέξουν;
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα παχύσαρκα παιδιά, αλλά και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Απαγορεύεται να κάνουν υποθερμιδική δίαιτα οι έγκυες και οι θηλάζουσες, παιδιά και ενήλικες που δεν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, άτομα με οποιαδήποτε πάθηση (π.χ. σιδηροπενική αναιμία), χωρίς πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό και το διαιτολόγο τους.

Πηγή:mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *