Τα σεξουαλικά προβλήματα του άνδρα

Τα σεξουαλικά προβλήματα (ή σεξουαλικές δυσλει … τουργίες) του άνδρα χωρίζονται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες. Στις διαταραχές της επιθυμίας, της διέγερσης, του οργασμού και του πόνου.

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Διαταραχές της επιθυμίας. Η επιθυμία είναι το πρώτο στάδιο, το «κλειδί» για το ξεκίνημα της σεξουαλικής επαφής. Στη διαταραχή της επιθυμίας ο άνδρας έχει μειωμένη ή και καθόλου επιθυμία να ξεκινήσει και να συμμετέχει στο σεξ. Είναι επίσης πιθανό να παρουσιάζει μείωση ή και απουσία των ερωτικών σκέψεων και φαντασιώσεων.

Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο άνδρας μπορεί να έχει και πλήρη αποστροφή προς την ερωτική πράξη. Η αποστροφή μπορεί να αφορά τα γεννητικά όργανα ή γενικότερα κάθε σεξουαλικό ερέθισμα, ακόμη και τα φιλιά και τα χάδια. Τα αίτια των διαταραχών της επιθυμίας μπορεί να οφείλονται είτε σε οργανικούς (κυρίως ορμονικούς παράγοντες, π.χ. χαμηλή τεστοστερόνη) ή και σε ψυχολογικούς παράγοντες που αφορούν το πώς αισθάνεται ο ίδιος με τον εαυτό του (αυτοεκτίμηση) αλλά και με τη σύντροφό του.

Διαταραχές της διέγερσης. Οι διαταραχές της διέγερσης στον άνδρα περιλαμβάνουν κυρίως τη στυτική δυσλειτουργία, την παρατεταμένη στύση και τη στυτική διαταραχή δυσμορφικού τύπου. Η στυτική δυσλειτουργία είναι η επανειλημμένη ή μόνιμη αδυναμία επίτευξης και διατήρησης της στύσης, ικανής για διείσδυση και για ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής.

Η διαταραχή της στύσης εκτιμάται ότι είναι η συχνότερη σεξουαλική δυσλειτουργία στον ανδρικό πληθυσμό. Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι οργανικά, ψυχολογικά ή και μεικτά. Τα οργανικά αίτια αφορούν κυρίως παθήσεις όπως οι καρδιολογικές παθήσεις, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης ή παρενέργειες από φαρμακευτική αγωγή. Τα ψυχολογικά αίτια αφορούν κυρίως το άγχος επίδοσης, το πώς νιώθει ο άνδρας με τον εαυτό του και με τη σύντροφό του και παθήσεις όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.

Διαταραχές του οργασμού, που περιλαμβάνουν την πρόωρη εκσπερμάτιση, την ανεσταλμένη εκσπερμάτιση και την παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Η συχνότερη από τις διαταραχές του οργασμού στον άνδρα είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση, που ορίζεται ως η εκσπερμάτιση που γίνεται με ελάχιστο ερεθισμό πριν ή μετά τη διείσδυση στον κόλπο και χωρίς να μπορεί ο άνδρας να το ελέγξει και να το καθυστερήσει.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα σεξουαλικό πρόβλημα που φαίνεται να «βασανίζει» το ένα τρίτο περίπου του ανδρικού πληθυσμού. Η διαταραχή αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση στη σύντροφο που δεν «προλαβαίνει» να φτάσει σε οργασμό με τη διείσδυση. Τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι κυρίως ψυχογενούς αιτιολογίας. Έχουν να κάνουν κυρίως με το άγχος επίδοσης του άνδρα, την ανάγκη του δηλαδή να ικανοποιήσει σεξουαλικά τη σύντροφό του, με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση ή μπορεί να είναι και μια συμπεριφορά που ο άνδρας έχει «μάθει» μέσα από τη συνήθεια του αυνανισμού από την εφηβική του ηλικία και από τις «γρήγορες» σεξουαλικές επαφές με κοινές γυναίκες.

Διαταραχές του πόνου, όπου ο άνδρας αισθάνεται πόνο στο πέος ή τους όρχεις, μια σεξουαλική δυσλειτουργία που οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικά αίτια.

Από όλες τις παραπάνω σεξουαλικές δυσλειτουργίες πιο συχνές είναι η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση. Τα σεξουαλικά προβλήματα επηρεάζουν πολύ τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση του άνδρα. Ο άνδρας θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να λειτουργεί καλά σεξουαλικά και να ικανοποιεί τη σύντροφό του.

Όταν μια σεξουαλική δυσλειτουργία παραμένει μόνιμη, τότε μπορεί να επιφέρει δευτερογενώς άγχος ή και κατάθλιψη. Ο άνδρας που αντιμετωπίζει ένα σεξουαλικό πρόβλημα συχνά διστάζει να το συζητήσει με ένα γιατρό ή ψυχολόγο επειδή αισθάνεται ντροπή και αμηχανία. Αρκετοί άνδρες κουβαλούν ένα τέτοιο πρόβλημα πολλά χρόνια και αποφεύγουν να πάρουν την απόφαση να απευθυνθούν σε ειδικό.

Με τον τρόπο αυτό ο άνδρας εγκλωβίζεται σε ένα φαύλο κύκλο καταστροφολογικών, αρνητικών και μη ρεαλιστικών σκέψεων, προβληματικών συμπεριφορών και δυσάρεστων συναισθημάτων. Δηλαδή μπορεί να σκέφτεται ότι είναι σεξουαλικά «ανίκανος», να αποφεύγει ακόμη και τη γνωριμία γυναικών και να βυθίζεται σε συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης. Ο φαύλος κύκλος αυτός όχι μόνο συντηρεί ένα σεξουαλικό πρόβλημα αλλά παράλληλα το ενισχύει.

Δεν είναι λίγοι οι άνδρες που «κουβαλούν» ένα πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας ή πρόωρης εκσπερμάτισης αρκετά χρόνια μέχρι να αποφασίσουν τελικά ότι πρέπει να ζητήσουν βοήθεια σε ένα ειδικό για να το λύσουν. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συμπεριφορά της συντρόφου είναι καθοριστική αφού μπορεί με τον τρόπο της να ενθαρρύνει τον άνδρα να αναζητήσει τη λύση στο σεξουαλικό του πρόβλημα. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έκαναν εκείνες το πρώτο βήμα να μιλήσουν σε ένα γιατρό ή ψυχολόγο για το σεξουαλικό πρόβλημα του συντρόφου τους.

Επιπλέον, αυτό που είναι χρήσιμο να τονιστεί είναι ότι τα σεξουαλικά προβλήματα στην εποχή μας μπορούν να θεραπευτούν με επιτυχία. Η επιστήμη στις ημέρες μας είναι τόσο εξελιγμένη που μπορεί να προσφέρει λύση σε κάθε σεξουαλική δυσλειτουργία.

Για το λόγο αυτό πρέπει ο άνδρας να ξεπεράσει το δισταγμό του και την αμηχανία του, να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί το πρόβλημα και στη συνέχεια να μιλήσει σε γιατρό ουρολόγο ανδρολόγο ή ψυχολόγο ειδικευμένο στη σεξουαλική υγεία που θα τον καθοδηγήσει στη λύση του προβλήματος.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Αργύρης Θεοδωρόπουλος
Ψυχολόγος σεξουαλικής υγείας
Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Η Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Η Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και οι Δυσλειτουργίες της».

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και έχει διάρκεια 6 μήνες (Ιανουάριος-Ιούνιος 2012).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site μας www.askitis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *