Τα καρδιακά επεισόδια δεν πτοούν τους καπνιστές

Τα καρδιακά επεισόδια φαίνεται πως δεν πτοούν τους Έλληνες καπνιστές. Αν και το κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για … στεφανιαία νόσο, η πλειονότητα των καπνιστών που έχουν εκδηλώσει έμφραγμα διακόπτουν το κάπνισμα παροδικά, για ένα μικρό χρονικό διάστημα και οι περισσότεροι από αυτούς το αρχίζουν πάλι μέσα σε ένα τρίμηνο.

Το ποσοστό της υποτροπής του καπνίσματος μετά το οξύ καρδιακό επεισόδιο είναι ανησυχητικά υψηλό στον ελληνικό πληθυσμό. Αυτό επισημαίνει μελέτη με θέμα «Η συμπεριφορά των Ελλήνων καπνιστών μετά από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο» που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας και θα παρουσιαστεί στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Οι ειδικοί (Α. Παντζαρίδου, Σ. Πήττα, Ι. Ντάπσεβιτς, Π.Γκίκα, Α, Κοτσάνη, Ι. Βογιατζή) τονίζουν ότι οι καπνιστές μετά από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο θα πρέπει να ενθαρρύνονται να επισκεφτούν Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος και να ενταχθούν σε εξειδικευμένα αντικαπνιστικά προγράμματα, γιατί η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής του καπνίσματος.

Η μελέτη βασίστηκε σε ένα δείγμα 420 ασθενών (320 άνδρες- 100 γυναίκες, ηλικίας 58,2+14,3 χρόνων) οι οποίοι ήταν ενεργοί και βαριά καπνιστές.

Με τη βοήθεια εξειδικευμένης βοήθειας από το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος όλοι οι ασθενείς διέκοψαν το κάπνισμα σε διάστημα που κυμαινόταν από 3-12 μήνες. Συγκεκριμένα το 53,1% των ασθενών σταμάτησαν το κάπνισμα μέσα στους πρώτους 3 μήνες μετά το επεισόδιο και το 61,43% μέσα στους 12 μήνες. Στο 90% από αυτούς η κατανάλωση νικοτίνης ήταν λιγότερη μετά το επεισόδιο απ΄ ότι πριν.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *