Τα αντιβιοτικά… ευνοούν τη γονόρροια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η γονόρροια ενδέχεται σύντομα να μην θεραπεύεται. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. η ανεξέλεγκτη … χρήση αντιβιοτικών κάνει τα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν τη νόσο ανθεκτικά στα μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Αυστραλία.

Εδώ και 40 χρόνια αναπτύσσονται ανθεκτικά στελέχη του γονόκοκκου, σημειώνουν οι ειδικοί του ΠΟΥ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντιβιοτικά διατίθενται ελεύθερα, χωρίς συνταγή ιατρού, ακόμη και σε σούπερ μάρκετ. Συχνά, ασθενείς υψηλού κινδύνου λαμβάνουν μικρές δόσεις κάποιου αντιβιοτικού καθημερινά σαν προφύλαξη από τη λοίμωξη, γεγονός που για κάποιο χρονικό διάστημα είναι αποτελεσματικό. Το θέμα είναι ότι, αν κάποια στιγμή μολυνθούν, ο υπεύθυνος μικροοργανισμός θα είναι εξ ορισμού ανθεκτικός στο αντιβιοτικό αυτό, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Το πρόβλημα για τους επιστήμονες είναι ότι η γονόρροια είναι σοβαρή ασθένεια. Αν δεν θεραπευθεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις της πυέλου και υπογονιμότητα στη γυναίκα, όπως και σε λοιμώξεις γειτονικών οργάνων.

Πηγή: ygeianews

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *