Τα αναπάντεχα οφέλη του αλκοόλ

Ποιος είπε ότι το ποτό είναι επιβλαβές για την υγεία; Να κρεμαστεί παραδειγματικά…

Γιατί το ποτό είναι στην πραγματικότητα … καλό για σένα! Εντάξει, δεν λέμε να γίνεσαι «λιάρδα» κάθε βράδυ, ένα-δυο ποτήρια όμως έχουν τα οφέλη τους για τον οργανισμό.

Να και τα 6 σημαντικότερα «υποπροϊόντα» του αλκοόλ, που καλό είναι να τα ξέρεις.

1. Καλύτερη εργασιακή απόδοση

Αν έχεις απουσιάσει από τη δουλειά σου εξαιτίας ενός μικρού hangover (ερασιτέχνης δηλαδή!), θα σοκαριστείς με τα νέα: οι περιστασιακοί πότες έχουν χαμηλότερο δείκτη «αδικαιολόγητων απουσιών» από κάθε άλλο είδος πότη!

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Epidemiology» έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν πίνουν καθόλου, έχουν κόψει πλέον το ποτό ή πίνουν την άμμο και τη θάλασσα κάθε βράδυ απουσίασαν από τον εργασιακό τους χώρο 1,2 φορές περισσότερο από αυτούς που απολαμβάνουν ένα-δυο ποτάκια το βράδυ και πάνε μετά για ύπνο.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι περιστασιακοί πότες έκαναν καλύτερη δουλειά και έπαιρναν και περισσότερα!

2. Καλύτερη πνευματική κατάσταση

Όταν πιεις κάνα-δυο ποτά, δεν σταματάς να έχεις επαφή με τον κόσμο. Απεναντίας, αρχίζεις να έχεις καλύτερη επαφή με τον κόσμο! Αυτό τουλάχιστον διατείνεται μελέτη του έγκριτου περιοδικού νευροεπιστήμης «Consciousness and Cognition».

Αποδείχτηκε λοιπόν με πειραματικές συνθήκες ότι το αλκοόλ «μπουστάρει» τη δημιουργικότητα! Πρακτική βέβαια που είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους καλλιτέχνες όλης της γης.

3. Καλύτερη μακροχρόνια νοητική πορεία

Δεν είναι μόνο η δημιουργικότητα που «ενθαρρύνεται» από το αλκοόλ, είναι και η γνωστική λειτουργία του μυαλού που παίρνει τα πάνω της! Ακόμα και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Μια ακόμα έρευνα λοιπόν, αυτή τη φορά στο «New England Journal Of Medicine», έδειξε ότι οι περιστασιακοί πότες είχαν αρτιότερη νοητική λειτουργία από αυτούς που δεν το βάζουν στο στόμα τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η έρευνα απέδειξε ότι οι τύποι που το τσούζουν λίγο παραπάνω δεν διέτρεχαν στατιστικά σημαντικότερο γνωσιακό κίνδυνο από τους μη-πότες.

Πάνε δηλαδή οι μύθοι ότι καις κύτταρα! Και κάτι ακόμα: δεν έχει σημασία τι πίνεις. Θες μπίρα; Πιες μπίρα. Θες ουίσκι; Πιες ουίσκι. Η επιστήμη λέει ότι οι εγκεφαλικοί χυμοί θα συνεχίσουν να ρέουν μια χαρά…

4. Περισσότερη αισιοδοξία

Καλά, αυτό το ξέρεις διαισθητικά: το χαμόγελο έρχεται με το πρώτο ποτό! Πολυάριθμες ωστόσο ψυχολογικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι άνθρωποι που δεν πίνουν καθόλου βιώνουν υψηλότερα επίπεδα μελαγχολίας και άγχους από τους περιστασιακούς χρήστες.

Θες και το σοκ; Οι μη-πότες είναι περισσότερο καταθλιπτικοί ακόμα και από τους πραγματικά αλκοολικούς!

5. Καλύτερη καρδιά

Θα το έχεις ακούσει, οι επιστήμονες τείνουν πλέον να συμφωνούν ότι ένα-δυο ποτά την ημέρα είναι καλά για το κυκλοφορικό σύστημα και την καρδιά! Και δεν μιλάμε απλώς για χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας από καρδιακά επεισόδια, αλλά για σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Θα αναρωτιέσαι βέβαια γιατί. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι έχει να κάνει με την επίδραση του αλκοόλ στη λεγόμενη «καλή χοληστερίνη». Όπως και να ‘χει, το αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά, πάει και τέλειωσε!

6. Πολλά και διάφορα οφέλη υγείας

Για κάθε όφελος στην υγεία από το ποτό, υπάρχουν καμιά ντουζίνα επιστημονικών δεδομένων που το υποστηρίζουν, η ιατρική ωστόσο ακόμα δεν καταλαβαίνει τον λόγο. Π.χ. έρευνα του UCLA απέδειξε ότι μικρή ποσότητα αλκοόλ διπλασίασε το προσδόκιμο ζωής μικρών σκουληκιών, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το γιατί.

Υπάρχουν βέβαια και ακόμα πιο αισιόδοξες έρευνες, σαν αυτή του Catholic University of Campobasso, που βρήκε ότι ως 4 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα μειώνουν την πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέχρι και 18%!

Περισσότερες ειδήσεις για τον άντρα στο delamagen.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *