Τέλος στη φαλάκρα βάζει εμβόλιο

Εμβόλιο και άλλα σκευάσματα κατά της φαλάκρας θα είναι έτοιμα σε πέντε χρόνια σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του … Γέιλ. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι τα σκευάσματα αυτά θα χρησιμοποιούν λιπώδη κύτταρα από την κοιλιά για να αναζωογονήσουν τους μηχανισμούς ανάπτυξης τριχών στο κεφάλι.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια τα οποία έδειξαν ότι τα βλαστικά κύτταρα των τριχών ελέγχονται από τους λιπώδεις ιστούς της περιοχής και έτσι με μια απλή προσθήκη ενός συγκεκριμένου τύπου λιπωδών κυττάρων στο δέρμα του κρανίου τα βλαστικά αυτά κύτταρα ξεκινούν να αναπτύσσονται και πάλι επαναφέροντας τη χαμένη τριχοφυΐα.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα από το Γέιλ παρατήρησε ότι μετά την προσθήκη των λιπωδών κυττάρων από την κοιλιά των ποντικών στην περιοχή του κεφαλιού, ο αριθμός των λιπωδών κυττάρων γύρω από τους θύλακες των τριχών τετραπλασιάστηκε, ενώ άρχισαν να εκφύονται τρίχες.

Με την προσθήκη λιποκυττάρων από υγιή ποντίκια σε ποντίκια που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την τριχοφυΐα τους, τα τελευταία απέκτησαν κανονική ανάπτυξη των θυλάκων των τριχών τους σε περίπου 2 εβδομάδες.

Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες κατέδειξαν ότι ο συγκεκριμένος τύπος λιποκυττάρων που χρησιμοποιείται παράγει 100 φορές περισσότερη ποσότητα μιας χημικής ουσίας απ’ ό,τι τα γειτονικά κύτταρα και ότι η έγχυση του εν λόγω αυξητικού παράγοντα στο δέρμα ποντικιών με προβληματική ή καθόλου τριχοφυΐα δίνει το έναυσμα για ανάπτυξη τριχών περίπου στο 86% των θυλάκων των τριχών της περιοχής.

Παρότι τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι κι ο ανθρώπινος οργανισμός θα αντιδράσει με παρόμοιο τρόπο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *