Σωτήρης Τσιόδρας: Αυτά είναι τα φάρμακα που προκρίνουν οι γιατροί για τα σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού

Πολύς λόγος γίνεται από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού για τα φάρμακα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον Covid-19.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε φαρμακευτικές αγωγές που προκρίνουν οι γιατροί στα νοσοκομεία της χώρας.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι μελετάται η αποτελεσματικότητα πολλών και διαφορετικών φαρμάκων. Ωστόσο, επεσήμανε ότι στα ελληνικά νοσοκομεία χορηγείται η ουσία ρεντεμσιβίρη, όταν είναι διαθέσιμη και η χλωροκίνη που υπάρχει σε αφθονία στην Ελλάδα.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε επιπλέον πως συχνά χρησιμοποιούνται καρδιοπροστατευτικά φάρμακα, καθώς ο ιος φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο, ο οποίος ακόμα διερευνάται, επηρεάζει και την καρδιά.

Κορωνοϊός και υποκείμενα νοσήματα

Τα στοιχεία των μελετών που έχουν γίνει ανά τον κόσμο, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται και στον πληθυσμό που νοσεί και καταλήγει στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες, και αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα και πιο συχνά προβλήματα καρδιάς, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες.

Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν δυο νέοι θάνατοι και ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορωνοϊό πλέον ανέρχεται στους 28. Από αυτούς που έχασαν τη μάχη με τη ζωή, 23 ήταν άνδρες και 5 γυναίκες και σχεδόν όλοι υπέφεραν από υποκείμενα νοσήματα ή ήταν ηλικιωμένοι.

Σε πρόσφατο άρθρο του Business Insider, που επικαλείται στοιχεία από τις περιπτώσεις θανάτων λόγω κορωνοϊού στην Ιταλία, φαίνεται πως 1 στους 3 ασθενείς με Covid-19 που κατέληξε, υπέφερε από κάποια καρδιαγγειακή νόσο.

Διαβάστε ακόμη...