Συνδέεται με την ψυχοπαθολογία η εξάρτηση από ουσίες

Η εξάρτηση από ουσίες- συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ- αποτελεί την πλέον διαδεδομένη ψυχική διαταραχή, που συχνότατα συνυπάρχει με ψυχοπαθολογία … υπογράμμισε ο Ι. Λιάππας, καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιάτρων που διεξάγεται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, διάφορες ψυχικές παθήσεις, όπως έντονο άγχος, κατάθλιψη, παρανοϊκός ιδεασμός και ψυχωσική συνδρομή, συνυπάρχουν με τη χρήση ουσιών, σε ποσοστό άνω του 50%.

Η περισσότερο διαδεδομένη μορφή εξάρτησης είναι αυτή από το αλκοόλ, ενώ δεύτερη έρχεται η εξάρτηση από την κάνναβη.

Το 53% των ουσιοεξαρτημένων ατόμων εμφανίζει και κάποια άλλη ψυχική διαταραχή, ενώ η παράλληλη διάγνωση κάποιας διαταραχής της προσωπικότητας κυμαίνεται σε ποσοστά από 50- 90%. Σε ποσοστά 20- 60% υπάρχει διάγνωση συναισθηματικής ή και αγχώδους διαταραχής και τα ποσοστά ψυχωσικών διαταραχών που παρατηρούνται παράλληλα με τον εθισμό, βρίσκονται μεταξύ 0-20%.

Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν συνήθως άνδρες με οικογενειακό ψυχιατρικό ιστορικό ή ιστορικό αλκοολισμού.

Επίσης, ξεκαθαρίστηκε από τον κ. Λιάππα ότι οι αμφεταμίνες, η κοκαΐνη, οι συνθετικές ουσίες, τα παραισθησιογόνα και η κάνναβη, προκαλούν ψυχιατρικά συμμπτώματα ή πυροδοτούν υποτροπές των ψυχικών νόσων, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά ότι οι χρήστες οπιοειδών οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν συστηματικά άλλες ουσίες, έχουν χαμηλή ψυχιατρική συμπτωματολογία.

Επισήμανε δε, ότι η πλειονότητα των χρηστών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς στις γενικές ψυχιατρικές μονάδες του ΕΣΥ με τα σημερινά δεδομένα.

Από την πλευρά του ο Ν. Αγγελόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας, ανέφερε ότι η χρήση υποκατάστατων, όπως η μεθαδόνη, δεν βοηθάει τόσο στην απεξάρτηση, όσο στη μείωση της βλάβης του χρήστη, όπως επίσης και στη μείωση της εγκληματικότητας και διατύπωσε την άποψη ότι «εάν δεν απελευθερωθεί η χρήση ουσιών, δεν μπορεί η ψυχιατρική να κάνει σωστά τη δουλειά της».

«Η Ενωση Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδος (ΕΕΨΕ) δημιουργήθηκε προκειμένου ο κλάδος και οι ασθενείς να ανταποκριθούν επαρκώς στην καινούρια πραγματικότητα που πρόκειται να διαμορφωθεί στο κοντινό μέλλον, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΨΕ, που διοργάνωσε το συνέδριο Κώστας Αλεξανδρόπουλος, ψυχίατρος, συντονιστής διευθυντής ψυχιατρικού τομέα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». «Θα υποστούμε τα δεινά που θα αφορούν τον κοινωνικό χώρο και εμείς και οι ασθενείς μας, γι΄αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εργασίες του Πρώτου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΕΕΨΕ ολοκληρώνονται αύριο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *