Στέλνετε μηνύματα στον ύπνο σας;

Αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ήταν ότι την ώρα που κοιμάται κανείς είναι πολύ πιθανό να υπνοβατεί ή ακόμα … και να παραμιλάει. Τώρα όμως επιστήμονες κάνουν λόγο και για μια άλλη διαφορετική συνήθεια που έχει κάνει την εμφάνιση της και που ,όπως ισχυρίζονται, αποδίδεται στο άγχος που έχουμε στη διάρκεια της ημέρας.

Το νέο αυτό φαινόμενο ονομάζεται «sleep texting» ή με πιο απλά λόγια πληκτρολόγηση μηνύματος ενώ κοιμόμαστε. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο στέλνουν μηνύματα σε φίλους και συναδέλφους ενώ κοιμούνται χωρίς να αντιλαμβάνονται το παραμικρό.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ύπνου δρ Ντέιβιντ Κάνινγκτον από το Κέντρο Διαταραχών Υπνου της Μελβούρνης στην Αυστραλία, αρκετοί ασθενείς δηλώνουν ότι έχουν ζήσει τέτοιες σουρεαλιστικές στιγμές στον ύπνο τους κατά τις οποίες έστελναν ασυνάρτητα μηνύματα σε φίλους και συγγενείς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, καλό είναι να μην παίρνουμε το κινητό μαζί μας στο υπνοδωμάτιο.

Το φαινόμενο του «sleep texting» δεν είχε μελετηθεί μέχρι σήμερα από τους ειδικούς. Από την άλλη πλευρά, το φαινόμενο της σύνθεσης email κατά τον ύπνο είχε μελετηθεί το 2008.

Ερευνητές από πανεπιστήμιο του Τολέδο στην Ισπανία, είχαν εντοπίσει μια γυναίκα ηλικίας 44 ετών, η οποία έγραφε email κατά τη διάρκεια του ύπνου της ενώ όταν ξυπνούσε δεν θυμόταν τίποτα.

Ο δρ Κάνινγκτον πιστεύει ότι η αποστολή email κατά τον ύπνο είναι πιο συνηθισμένη και ενδεχομένως να έχει αρνητικότερες επιπτώσεις στις ζωές των αποστολέων.

«Τα email αυτά ενδεχομένως να καταλήξουν σε συναδέλφους και να έχουν πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις για την επαγγελματική τους ζωή. Αντίθετα, το sms μπορεί εύκολα να σταλεί κατά λάθος σε κάποιον φίλο ή σε συγγενικό πρόσωπο, οπότε το πρόβλημα είναι μικρότερο» εξηγεί ο δρ Κάνινγκτον.
Ο Αυστραλός επιστήμονας αποδίδει το φαινόμενο, στο υπερβολικό στρες που βιώνουν ορισμένα άτομα ακόμα και στον ύπνο τους, εξ αιτίας των υπερβολικών ευθυνών που έχουν αναλάβει στη ζωή τους.

«Τα άτομα αυτά κάνουν τόσα πολλά κατά τη διάρκεια της μέρας ώστε αισθάνονται ότι εκτελούν το “καθήκον” τους ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου τους» αναφέρει ο ίδιος. Και τονίζει: «Εάν έχουμε το κινητό στο κομοδίνο, τότε θα είναι πιο δύσκολο να αντισταθούμε στην απάντηση ενός μηνύματος, ή σε έναν τελευταίο έλεγχο του προφίλ μας στο Facebook».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *