Σπάνια μορφή του HIV εντοπίστηκε στο Παρίσι

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS σήμερα, αλλά οι δυσάρεστες ειδήσεις για την εξάπλωση του ιού συνεχίζουν να κάνουν τον … γύρο του κόσμου. Μια πολύ σπάνια μορφή του ιού του AIDS, η οποία είναι ενδεχομένως πιο παθογόνος αλλά μέχρι σήμερα είχε βρεθεί μόνο σε ελάχιστους ασθενείς στο Καμερούν, εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άλλη χώρα.

Το κρούσμα αφορά έναν 57χρονο που που εισήχθη τον Ιανουάριο σε νοσοκομείο του Παρισιού, αναφέρουν οι γιατροί του στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Στο περιστατικό που καταγράφηκε στη Γαλλία, οι ερευνητές θεωρούν ότι ο ασθενής «πιθανότατα» κόλλησε την ασθένεια από σεξουαλική σύντροφο στο Τόγκo, από το οποίο μόλις είχε επιστρέψει. Το Τόγκο βρίσκεται κι αυτό στη Δυτική Αφρική, δεν συνορεύει όμως με το Καμερούν.

«Αυτό το περιστατικό λοίμωξης από HIV-1 της Ομάδας Ν υποδεικνύει ότι αυτή η σπάνια ομάδα κυκλοφορεί πλέον εκτός του Καμερούν, γεγονός που δίνει έμφαση για ενδελεχή επιδημιολογική επιτήρηση» γράφουν στο Lancet ο καθηγητής Φρανσουά Σιμόν και οι συνεργάτες του.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει δύο τύπους του HIV, τον HIV-1 που ευθύνεται για τη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων και τον HIV-2 που περιορίζεται σε μικρό αριθμό κρουσμάτων στην Αφρική.

Ο τύπος HIV-1 χωρίζεται με τη σειρά του σε τέσσερις ομάδες: την Ομάδα Ν που εντοπίστηκε τώρα στο Παρίσι, την Ομάδα Μ που είναι μακράν η πιο κοινή, καθώς και τις ομάδες O και P που είναι σπάνιες και θεωρείται πιθανό να μεταπήδησαν στον άνθρωπο από τους γορίλες.

Ο λιγότερο σημαντικός τύπος HIV-2, ο οποίος χωρίζεται σε οκτώ ομάδες, δεν αποκλείεται να μεταπήδησε στον άνθρωπο από διαφορετικά πρωτεύοντα θηλαστικά.

Σύμφωνα με ορισμένες προηγούμενες μελέτες, όπως για παράδειγμα αυτή, το Καμερούν δεν αποκλείεται να είναι η χώρα από την οποία ξεκίνησε η παγκόσμια επιδημία HIV/AIDS.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *