Σημαντικό όφελος επιβίωσης για ασθενείς με GIST

την συνολική επιβίωση των ασθενών με στρωματικό όγκο του γαστρεντερικού (GIST) θετικό στην πρωτεΐνη KIT (ΚΙΤ+), κατόπιν χειρουργικής εξαίρεσης, συγκριτικά με τους ασθενείς που λαμβάνουν μονοετής θεραπεία. Τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν στο 47ο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, σε διάστημα πέντε ετών, το 66% των ασθενών που έλαβαν 3ετή θεραπεία με imatinib παρέμειναν ελεύθεροι υποτροπής (πρωτεύον καταληκτικό σημείο), έναντι 48% αυτών που είχαν λάβει μονοετή θεραπεία (p<0.0001). Επιπλέον, η συνολική επιβίωση (δευτερεύον καταληκτικό σημείο) των ασθενών που έλαβαν 3ετή θεραπεία ήταν 92%,σε σύγκριση με 82% αυτών που έλαβαν μονοετή θεραπεία (p=0.019). Η διάμεση παρακολούθηση ασθενών ήταν 54 μήνες.

Η μελέτη Φάσης ΙΙΙ διεξήχθη σε 400 ασθενείς από την Σκανδιναβική Ομάδα Σαρκώματος (Scandinavian Sarcoma Group, SSG) και την Ομάδα Σαρκώματος του Arbeitsgemeinschaft Internistische Onkologie (AIO). Αποτελεί την πρώτη πολυκεντρική κλινική μελέτη η οποία καταδεικνύει το όφελος επιβίωσης της επικουρικής θεραπείας με imatinib σε ασθενείς με KIT+ GIST κατόπιν παράτασης της θεραπείας σε τρία έτη συγκριτικά με την μονοετή θεραπεία. Το προφίλ ασφάλειας του imatinib ήταν παρόμοιο με αυτό που έχει αναφερθεί σε προγενέστερες μελέτες.

Οι στρωματικοί όγκοι του γαστρεντερικού, είναι ένας σπάνιος, απειλητικός για τη ζωή καρκίνος της γαστρεντερικής οδού. Η παθολογική μορφή της πρωτεΐνης ΚΙΤ, η οποία οδηγεί στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, αποτελεί το βασικό αίτιο για τους GIST. Κατόπιν ολοκληρωτικής εξαίρεσης των πρωτοπαθών GIST, οι ασθενείς βρίσκονται σε κίνδυνο υποτροπής.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *