Σας αρέσουν τα λίπη; Ο οργανισμός σας τα χρειάζεται

Πολλές φορές, στην προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε ή να ακολουθήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή, μειώνουμε σημαντικά ή κόβουμε ακόμη και εντελώς την κατανάλωση λιπών όλων των ειδών.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι διαιτολόγοι, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος που προέρχεται από τα λίπη έχει σχέση με τις ποσότητες της γενικής κατανάλωσης.

Παρόλο που ορισμένα είδη λιπών είναι πράγματι ανθυγιεινά, καθώς αυξάνουν τη χοληστερίνη, προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις και παχαίνουν, το πιο σημαντικό και ουσιαστικό είναι να υπάρχουν σωστές αναλογίες των λιπών διαφόρων ειδών στη διατροφή μας. Τα είδη των λιπών:
Τα λίπη αποτελούνται από λιπαρά οξέα, ενώ οι ιδιότητες και η χημική σύσταση αυτών των οξέων είναι που τα διαφοροποιούν μεταξύ τους.

Πολυακόρεστα
Τα συγκεκριμένα λιπαρά βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού της χοληστερόλης, μειώνουν τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου και της υπέρτασης, ενισχύουν τη διαδικασία της ανανέωσης των κυττάρων και βελτιώνουν την όραση και την εγκεφαλική λειτουργία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε να τα συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας, ιδίως μάλιστα ορισμένα πολυακόρεστα τα οποία δεν παράγονται από τον οργανισμό μας.

Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι τα ω-6 (λινολεϊκό οξύ), που τα βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες στο ηλιέλαιο και στο καλαμποκέλαιο, και τα ω-3 (α-λινολενικό οξύ) λιπαρά οξέα, που υπάρχουν άφθονα στα ψάρια, στα καρύδια και στα πράσινα λαχανικά.

Κορεσμένα ή Κεκορεσμένα
Παρόλο που τα κορεσμένα λιπαρά δίνουν την περισσότερη ενέργεια στον οργανισμό, είναι ταυτόχρονα και τα πιο ανθυγιεινά, διότι αυξάνουν το επίπεδο της χοληστερόλης και τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα κορεσμένα λιπαρά τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής, αλλά μπορεί να τα παράγει και ο οργανισμός από υδατάνθρακες και λίπη άλλων ειδών.

Τα κορεσμένα λίπη προέρχονται κυρίως από ζωικές πηγές, όπως το βούτυρο, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λιπαρά τυριά, την κρέμα γάλακτος, το λιπαρό κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά.

Μονοακόρεστα
Έχουν ουδέτερη επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε την αυξάνουν, αλλά ούτε συμβάλλουν και στη μείωσή της.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως για παράδειγμα είναι η Μεσογειακή Διατροφή, λόγω του βασικού συστατικού της που είναι το ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά υπάρχουν άφθονα στο ελαιόλαδο, στα αβοκάντο, στα καρύδια, στα ψάρια, στα πουλερικά και στο φυστικοβούτυρο.

Πώς συμβάλλουν τα λιπαρά στην καλή υγεία;

Τα λιπαρά εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό μας και αποτελούν ένα από τα κύρια στοιχεία των ανθρώπινων κυττάρων (5-8% του σωματικού βάρους), συμβάλλοντας καθοριστικά στις παρακάτω ζωτικές διαδικασίες:

– Χαρίζουν ένα υγιές και ελαστικό δέρμα και όμορφα, λαμπερά μαλλιά.
– Είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
– Βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών A, D, E και K, των αντιοξειδωτικών α και β-καροτίνης, του λυκοπένιου και των λιπαρών οξέων, ουσίες που εξουδετερώνουν τις τοξίνες και μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου.
– Συμβάλλουν σημαντικά στην παραγωγή οιστρογόνου και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη και την καλή υγεία των οστών.
Η έλλειψη της συγκεκριμένης ορμόνης στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει στείρωση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *