Πώς να ταΐσετε το μωρό σας στα πρώτα του βήματα

Η διατροφή στα αρχικά στάδια της ανθρώπινης ζωής αποτελεί μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία για πολλούς λόγους. Στην πρώτη βρεφική … ηλικία (0-1 έτη) οι διαφοροποιήσεις στο διαιτολόγιο του νεογνού είναι πολλές κυρίως λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης που επιτελείται στο στάδιο αυτό.

Η ανάπτυξη
Το βρέφος διπλασιάζει το βάρος του και αυξάνει κατά 50% το αρχικό ύψος του μέσα στον πρώτο χρόνο. Επιπλέον το πεπτικό του σύστημα εξελίσσεται σταδιακά και έτσι οι τροφές πρέπει να εντάσσονται σταδιακά ώστε να αποφευχθούν δυσανεξίες και αλλεργικές αντιδράσεις.

Στο 1ο εξάμηνο…
Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο εξάμηνο το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά με γάλα. Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αφορούν στον αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους για το διάστημα αυτό. Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό γίνεται σε πολύ μικρό ποσοστό γεγονός που αποδίδεται σε ελλιπή ενημέρωση και οργάνωση σε όλα σχεδόν τα μαιευτήρια της Ελλάδας. Τα υποκατάστατα του μητρικού θηλασμού πρέπει να χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και μόνο μετά από σύσταση του παιδιάτρου ή του διαιτολόγου.

Στο 2ο εξάμηνο…
Στο 2ο εξάμηνο της ανάπτυξης συστήνεται από τον ΠΟΥ συνέχιση του μητρικού θηλασμού και σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφίμων στο διαιτολόγιο του βρέφους. Οι γονείς λοιπόν πρέπει σταδιακά και μετά από υπόδειξη του διαιτολόγου ή του παιδιάτρου, να εισάγουν μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου έτους όλα τα τρόφιμα στο διαιτολόγιο του βρέφους ώστε το πεπτικό του να αποκτήσει τα κατάλληλα ένζυμα για την πέψη τους.

Η αρχή γίνεται με απλά ρευστά τρόφιμα όπως φρουτόκρεμες, ειδικά γιαούρτια και κρέμες δημητριακών. Η κάλυψη των αναγκών σε σίδηρο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη φάση αυτή γιατί τα αποθέματα του εμβρύου από την γέννα έχουν σχεδόν εξαντληθεί και οι τροφές που τον περιέχουν (κρέας, όσπρια κλπ.) αργούν να εισέλθουν στο διαιτολόγιο του βρέφους. Για το λόγο αυτό ο σίδηρος μπαίνει συμπληρωματικά σε όλα τα τρόφιμα που προαναφέρθηκαν αλλά και στα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος.

Η ανάπτυξη των δοντιών αλλά και των δεξιοτήτων μάσησης οδηγεί στο πέρασμα από τα ρευστά, στα ημίρρευστα και στερεά τρόφιμα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε σκληρά και δυσμάσητα τρόφιμα (όπως οι ξηροί καρποί, τα μήλα κ.α.) ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμονής.

Ένας καλός σχεδιασμός για ημερήσιο διαιτολόγιο βρέφους αυτής της ηλικίας περιλαμβάνει εκτός του θηλασμού, 1 φρουτόκρεμα ή 1 βρεφικό γιαούρτι ή μια κρέμα δημητριακών ως δεκατιανό, ένα κύριο γεύμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (κρέας, αμυλούχα, λαχανικά και ελαιόλαδο), και μια από τις επιλογές του δεκατιανού για το απογευματινό γεύμα.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *