Πώς θα απαλλαγείτε από τις ψείρες

Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής αποτελεί ένα συνηθισμένο και πολλές φορές επίμονο πρόβλημα με την έναρξη της σχολικής … χρονιάς.

Τα παιδιά είναι πιο εύκολο να προσβληθούν και ο συγχρωτισμός με τους συμμαθητές επί πολλές ώρες διευκολύνει τη μετάδοση των ψειρών.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται τις περισσότερες φορές λόγω του κνησμού στο κεφάλι και ιδιαίτερα στην οπίσθια περιοχή του κεφαλιού, ενώ η ύπαρξη των κονίδων, των αυγών της ψείρας, στερεά προσκολλημένων στην τρίχα είναι αποδεικτική της ύπαρξης ψειρών. Επίσης, στην περιοχή του αυχένα υπάρχουν μικρά κόκκινα στίγματα και ορισμένες φορές διόγκωση των λεμφαδένων της περιοχής.

Θεραπεία

Η θεραπεία συνίσταται στη χρήση ειδικών προϊόντων (διαλύματα μαλαθείου, πυρεθρίνες- συστατικό που προέρχεται από το χρυσάνθεμο, ιβερμεκτίνη) καθώς και στην επιμελή απομάκρυνση των κονίδων με λεπτό χτένι καθημερινά.

Καλό είναι, η θεραπεία να επαναλαμβάνεται μετά από μία εβδομάδα και να γίνεται από όλα τα μέλη της οικογένειας. Τονίζεται ότι όταν η θεραπεία αποδώσει, κόνιδες απέχουν τουλάχιστον 1-1,5 εκ. από το δέρμα του κεφαλιού, διότι οι ψείρες εναποθέτουν τα αυγά στη ρίζα και αυτά προχωρούν στην άκρη όσο αυξάνει το μήκος του μαλλιού.

Πρόληψη

Για την πρόληψη της φθειρίασης υπάρχουν προϊόντα απωθητικά των ψειρών στα φαρμακεία. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση σκούφων, καπέλων, κτενών, μαξιλαριών κ.α που ανήκουν σε άλλα άτομα.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *