Πόσο θρεπτικό είναι το παγωτό;

του καύσωνα και φυσικά από τις πιο γλυκές απολαύσεις για την ανθρώπινη γλώσσα! Ποιος ανακάλυψε το παγωτό; Υπάρχουν πολλές ιστορίες για το παγωτό, όμως δεν μπορούν να δοθούν σίγουρες απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, γιατί δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα που να τεκμηριώνουν κάποια από τις ιστορίες.

Ποια είναι τα συστατικά του παγωτού;

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι το γάλα, το αυγό, το κακάο, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητές (όπως πρωτείνες, εκχυλίσματα φρούτων, κυτταρίνες, κ.ά.), γαλακτωματοποιητές, χρωστικές-αρωματικές ουσίες, κομμάτια σοκολάτας ή φρούτων, ξηροί καρποί, κ.ά.

Από τα τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι είναι μία πολύ καλή τροφή για τον άνθρωπο. Παρέχει πρωτείνες, υδατάνθρακες και λίπη. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι το παγωτό έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανεβάζει γρήγορα τις τιμές σακχάρου στο αίμα, δίνοντας χρόνο στην ινσουλίνη να ρυθμίσει τις καύσεις του οργανισμού.Έτσι λοιπόν μπορούμε να τρώμε παγωτό χωρίς ενοχές, αλλά με μέτρο και προσοχή.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να χαρείτε τη γεύση του:

-Προτιμήστε παγωτό ξυλάκι (λιγότερες θερμίδες όταν δεν έχει επικάλυψει σοκολάτας) από ένα κύπελλο (περισσότερο λίπος και χοληστερίνη, κυρίως το παρφέ).
-Προτιμήστε γρανίτες ή light παγωτά ή 0% παγωτά.
-Διαλέξτε το τυποποιημένο από το χύμα (ποσοστά νοθείας 15-20%).
-Όταν αγοράζετε ένα παγωτό καλό είναι να καταναλώνεται άμεσα, διαφορετικά να μπαίνει στην κατάψυξη για να μην αλλοιώνεται η γεύση και η οσμή του από την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Το παγωτό δεν περιέχει συντηρητικά, γιατί λόγω της φύσης του δεν τα χρειάζεται! Έχει να δώσει πολλές θερμίδες, όμως είναι πηγή καλών θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, οι βιταμίνες, κ.ά. Επίσης χάρη στους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του, παρέχει στον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες, απαραίτητες για την παρουσία των κυττάρων του.

Τέλος, το παγωτό δεν είναι μόνο ένα εποχιακό προϊόν. Μπορεί να καταναλωθεί όλες τις εποχές του χρόνου, αρκεί αυτό να γίνεται χωρίς βουλιμία! Αφήστε λοιπόν τη γλώσσα σας να ταξιδέψει στη μαγεία της γεύσης του…

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *