Πως να προφυλαχθείτε από τις αλλεργίες της άνοιξης

Οι αλλεργικοί άνθρωποι δεν ησυχάζουν σήμερα ποτέ, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει διασκορπίσει τα αλλεργιογόνα σε όλους σχεδόν τους μήνες του χρόνου.

Άγγλοι επιστήμονες έχουν μελετήσει εκτενώς το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι 300 φυτικά είδη παρουσιάζουν επέκταση της ανθοφορίας τους, είτε αρχίζοντας νωρίτερα είτε ολοκληρώνοντάς την πιο όψιμα.Πρόσφατη ιταλική μελέτη έδειξε ότι ακόμα και όταν ηρεμεί ο αλλεργικός, μένει στο αναπνευστικό σύστημά του μια ελάχιστη φλεγμονή, που καθιστά πιο ευάλωτο το τραχειοβρογχικό δένδρο κι έτσι η αλλεργία πυροδοτείται ξανά από άλλες μη ειδικές συνθήκες, όπως λ.χ. τους ρύπους της ατμόσφαιρας, ένα κρυολόγημα, το άγχος κ.ά.

Η συχνότητα της αλλεργικής ρινίτιδας στην Ελλάδα παρουσίασε υπερτριπλασιασμό κατά τη δεκαετία 1990-2000.Παράλληλα, εξαπλασιάστηκαν οι αλλεργίες που εμφανίζονται μετά την ηλικία των 40 ή 50 ετών.

Τα είδη της γύρης που είναι κυρίως υπεύθυνα για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες την Ελλάδα είναι: 1) παριετάρια (περδικάκι ή ελξίνη), 2) αγριοσιτηρά, γρασίδι και καλλιεργημένα δημητριακά και 3) ελιά. Και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης όμως πολλαπλασιάζονται αυτή την εποχή, γιατί θέλουν ζεστό και υγρό καιρό. Πάνω από το 85% των ελλήνων αλλεργικών είναι ταυτόχρονα ευαισθητοποιημένοι σε περισσότερα από ένα αλλεργιογόνα.

Οι εαρινές αλλεργίες είναι κυρίως η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ενώ έξαρση παρουσιάζουν και οι δερματικές κνιδώσεις.

Οι νέες έρευνες

* Μια πρόσφατη δημοσίευση στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «GlobalAllergyandAsthma» δίνει νέα στοιχεία για το πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αλλεργιών, ιδιαίτερα στα παιδιά:
Ο μητρικός θηλασμός επί 4 μήνες προστατεύει τα παιδιά από τις δερματίτιδες έως την ηλικία των 3 ετών, από την αλλεργία στο γάλα της αγελάδας έως τους 18 μήνες και από το άσθμα έως την ηλικία των 6 ετών.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες C και E, και το σελήνιο (από φρούτα και λαχανικά) βρέθηκε να προστατεύουν από τις αλλεργίες. Οι επιστήμονες συνιστούν στους ασθματικούς να τρώνε μήλα και άλλα φρούτα, να μειώσουν το αλάτι, να αυξήσουν το μαγνήσιο και να αποφεύγουν τις μαργαρίνες.
Οι προβιοτικοί και πρεβιοτικοί οργανισμοί φαίνεται να προστατεύουν από τις αλλεργίες, παράγοντας αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

* Μελέτη επιστημόνων από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν στο YesivaUniversity σε 3.000 παιδιά έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συσχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση αλλεργιών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο τεύχος του περασμένου Φεβρουαρίου της επιθεώρησης «ThejournalofAllergyandClinicalImmunology».

* Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και παιδικού άσθματος. Μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε μόλις στην επιθεώρηση «ThejournalofAllergyandClinicalImmunology», δείχνει ότι η παχυσαρκία που εμφανίζεται έως την ηλικία των 5 ετών και παραμένει πάνω από ½ χρόνια, προδιαθέτει και για ατοπική δερματίτιδα.

* Το αγροτικό περιβάλλον προστατεύει και από τις τροφικές αλλεργίες, σύμφωνα με κινέζους επιστήμονες, που μελέτησαν 28.283 παιδιά 6-11 ετών σε αστικές και αγροτικές περιοχές, και ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους σε ετήσιο συνέδριο (2011) της Αμερικανικής Εταιρείας Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας.

Συμβουλές πρόληψης

1. Να φοράτε γυαλιά όταν βγαίνετε έξω.

2. Να έχετε κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου στην εξοχή.

3. Να διαλέξετε για τις διακοπές του Πάσχα ένα ξηρό μέρος.

4. Να απορροφάτε τακτικά τη σκόνη του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα.

5. Να χρησιμοποιείτε αιρ-κοντίσιον τις μέρες με υψηλά επίπεδα γύρης.

6. Εάν υπάρχει γκαζόν στον κήπο σας, να είναι καλά κουρεμένο.

7. Να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για τη λήψη φαρμάκων.

8. Στα ταξίδια, να έχετε μαζί σας την έτοιμη ένεση αδρεναλίνης.

Αλήθειες και μύθοι

ΜΥΘΟΣ Τα μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά από το στόμα είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα συνταγογραφούμενα από τον γιατρό για τον έλεγχο της αλλεργικής ρινίτιδας.

ΑΛΗΘΕΙΑ Τα μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων ορισμένων αλλεργιών, αλλά έχουν μικρά αποτελέσματα στην ανακούφιση της ρινίτιδας ή της φλεγμονής από τις αλλεργίες. «Ο αλλεργιολόγος μπορεί να σας συστήσει πιο αποτελεσματικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλλά επίσης να βρει την αιτία της αλλεργίας, παρά να ανακουφίσει απλώς τα συμπτώματα», λέει ο πρώην πρόεδρος του ACAAI δρ Μίρον Ζιτ.

ΜΥΘΟΣ Τα αποσυμφορητικά φάρμακα είναι εθιστικά.

ΑΛΗΘΕΙΑ Τα ρινικά αποσυμφορητικά σπρέι δεν είναι εθιστικά. Εάν κάνετε κατάχρηση, μπορεί να σας φαίνεται ότι τα χρειάζεστε ολοένα και περισσότερο για ανακούφιση. Γι’ αυτό, να μην τα χρησιμοποιείτε πάνω από τρεις ημέρες στη σειρά.

ΜΥΘΟΣ Εάν τρώτε μέλι, θα σας ανακουφίσει από την αλλεργία της άνοιξης.

ΑΛΗΘΕΙΑΣ Την πραγματικότητα, το να τρώει κανείς μέλι μπορεί να είναι επικίνδυνο για κάποιους, γιατί μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι το μέλι τόσο περισσότερο πιθανό είναι να περιέχει αλλεργιογόνα.

ΜΥΘΟΣ Η αλλεργία στη γύρη δεν θα οδηγήσει σε τροφική αλλεργία.

ΑΛΗΘΕΙΑ Το ένα τρίτο των ανθρώπων με αλλεργία στη γύρη αντιδρούν επίσης σε ορισμένες τροφές (όπως κεράσια, δαμάσκηνα, πεπόνι, μπανάνα, μήλο, χαμομήλι, καρύδια ή αμύγδαλα). Η αντίδραση όμως είναι συνήθως ήπια.

ΜΥΘΟΣ Η ανοσοθεραπεία είναι χρονοβόρα και δαπανηρή σε σχέση με τα φάρμακα.

ΑΛΗΘΕΙΑ Εξαρτάται από το πόσο ενοχλητική είναι η αλλεργία σας. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η ανοσοθεραπεία μειώνει το συνολικό κόστος υγείας σε παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα κατά το ένα τρίτο. Καθώς η ανοσία αυξάνεται προοδευτικά, τα συμπτώματα μειώνονται σημαντικά και μπορεί και να εξαφανισθούν, προσφέροντάς σας κέρδος σε χρόνο και χρήμα.

ΜΥΘΟΣ Ενα τεστ αίματος είναι το καλύτερο για τη διάγνωση.

ΑΛΗΘΕΙΑ Τα δερματικά τεστ είναι πιο ευαίσθητα από εκείνα στο αίμα.

ΠΗΓΗ: Ένθετο Υγεία – Τα Νέα

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *