Προχωρά η τηλεφροντίδα ασθενών στην Κεντρική Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη των υπηρεσιών τηλεφροντίδας χρόνιων παθήσεων στην Κεντρική Ελλάδα με την παρακολούθηση δεκάδων ασθενών, στα … πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Renewing Health.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αυτό διαπιστώθηκε στη συνάντηση της επιστημονικής ομάδας και της οργανωτικής επιτροπής του ευρωπαϊκού προγράμματος Renewing Health, που πραγματοποιήθηκε, στο Treviso της Ιταλίας. Κατά την συνάντηση παρουσιάστηκε η πρόοδος του έργου και συζητήθηκαν οι επόμενες φάσεις υλοποίησης του προγράμματος.

Ήδη δεκάδες ασθενείς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχει προγραμματιστεί η παρακολούθηση εκατοντάδων ασθενών της Κεντρικής Ελλάδας μέχρι την ολοκλήρωσή του το 2013.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διαβήτης τύπου 2 από τους θεράποντες ιατρούς της 5ης ΥΠΕ με κριτήριο την ανάγκη εντατικής κατ΄ οίκον παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής. Μέσω του προγράμματος Renewing Health, αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε εκατοντάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα, με την χρήση νέων τεχνολογιών.

Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρέχονται δωρεάν, από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας της Ψηφιακής κοινότητας των δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και του δήμου Τρικκαίων, συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλε-σακχαρόμετρο κλπ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό γιατρό.

Στο πρόγραμμα Renewing Health συμμετάσχουν συνολικά 21 εταίροι από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν εκπρόσωποι από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας, Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φιλανδίας. Ισπανίας, Γερμανίας, Αυστρίας και Ελλάδας. Ειδικότερα από την Ελλάδα εταίροι είναι ο δήμος Τρικκαίων, η 5η ΥΠΕ, η «e-Trikala AE» του δήμου Τρικκαίων και οι «Ψηφιακές Πόλεις AE – Cities NET S.A.» (Αναπτυξιακή ΟΤΑ των δήμων Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών).

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 32 μήνες και το ύψος της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης αναμένεται να φτάσει τα 7.000.000 ευρώ για τους 21 συνεργαζόμενους φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνολικά. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Φορείς υλοποίησης του εθνικού σκέλους για την Ελλάδα είναι η 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ψηφιακή Κοινότητα των 10 δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και την e-trikala AE του δήμου Τρικκαίων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *