Προσοχή στις ατασθαλίες των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι αρχίζουν. Τι μπορεί να σημαίνει όμως το να πέσουμε … σε μεγάλες ατασθαλίες για τη «χολή» μας;

Η χολή είναι ένα καφεπράσινο υγρό το οποίο παράγεται στο συκώτι μας, μεταφέρεται και αποθηκεύεται από το συκώτι σε ένα άλλο όργανο που είναι κολλημένο στο συκώτι και ονομάζεται χοληδόχος κύστη. Για την ακρίβεια όταν ακούμε ότι κάποιος έχει πέτρες στη χολή για την ακρίβεια έχει πέτρες στη χοληδόχο κύστη.

Ποιος είναι ο ρόλος της χολής;
Η χολή χρησιμεύει στην πέψη του λίπους αφού πρώτα περάσει στο λεπτό έντερο μέσω ενός πόρου που ονομάζεται κυστικός πόρος. Η χολή αποτελείται από χοληστερόλη, φωσφολιπίδια , χολικά άλατα, πρωτεΐνες και χολοχρωστικές σε συγκεκριμένες αναλογίες.

Όταν αυτές οι αναλογίες διαταραχθούν τότε δημιουργούνται ευνοικές συνθήκες για να αναπτυχθούν πέτρες στη «χολή». Όταν λοιπόν αυξάνεται πολύ η χοληστερόλη είναι δυνατόν να δημιουργηθούν πέτρες που ονομάζονται χοληστερινικοί λίθοι που είναι και οι συχνότεροι.

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να δημιουργηθούν πέτρες:
1) παχυσαρκία (λόγω αυξημένης χοληστερόλης)
2)φύλλο (εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση λόγω ορμονών)
3)ηλικία (περί τα 40 έτη)
4)σακχαρώδης διαβήτης
5)φυλή και κληρονομικότητα

Πώς ένα πλούσιο γεύμα μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση;
Όταν οι πέτρες που αναφέραμε αποφράξουν τον χοληδόχο πόρο (είναι ο πόρος με τον οποίο η χολή μεταφέρεται στο έντερο για την πέψη των λιπών) τότε υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

1) η απόφραξη να είναι παροδική οπότε ο ανθρωπος πονό στο δεξί άνω μέρος της κοιλιάς (στην περιοχή που εντοπίζεται το συκώτι ) για αρκετές ώρες και ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται στην πλάτη. Πρόκειται για το λεγόμενο κωλικό του ήπατος.Αν συνυπάρχει και πυρετός τότε μιλάμε για φλεγμονή της χοληδόχου κύστης και χολοκυστίτιδα.

2) η απόφραξη να είναι μόνιμη οπότε εμφανίζεται ίκτερος (κίτρινη χροιά του δέρματος και των βλεννογόνων).

Ένα πλουσιο γεύμα λοιπόν όπως συνηθίζεται αυτές τις μέρες και συγκεκριμένα πλούσιο σε λιπαρα και μάλιστα κακά λιπάρα (κόκκινο κρέας, βούτυρο, τηγανιτά, γλυκά) σε ατομα που δεν γνωρίζουν ότι έχουν πέτρες στη «χολή» αποτελεί το έναυσμα για την εκδήλωση ενός κωλικού στο συκώτι.

Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;
Πηγαίνουμε στο εφημερεύον νοσοκομείο.Εκεί οι ιατροί θα πάρουν το ιστορικό και η εξέταση που θα γίνει για να δώσει τη διάγνωση είναι το υπερηχογράφημα κοιλίας, όπου θα φανούν και οι πέτρες. Οι ιατροί θα κρίνουν εάν απαιτείται κάποια πιο εξειδικευμένη εξέταση.

Αντιμετώπιση:
Παλιότερα συνηθιζόταν οι γιατροί να βγάζουν τη χοληδόχο κύστη με χειρουργική επέμβαση. Σήμερα υπάρχουν ενδείξεις για τον εάν θα χειρουργηθεί ο ασθενής ή όχι. Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που θα κρίνει.

Πρόληψη!
Η πρόληψη όπως πάντα έτσι και εδώ σώζει. Η κατανάλωση όλων των τροφίμων και κυρίως των λιπαρών με μέτρο είναι απαραίτητη. Είναι σχεδόν αδύνατο να μην ξεφύγουμε αυτές τις ημέρες ωστόσο ας το κάνουμε με μέτρο.

Οδηγίες:
1)Τρώμε μεγάλες ποσότητες από σαλάτες ώστε η όρεξη μας για τα «κακά» φαγητά να περιορίζεται.
2)Τρώμε πολλά φρούτα
3)Πίνουμε πολύ νερό
4)Δεν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
5)Δεν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες κρέατος, τηγανιτών , λιπαρών και γλυκών
6)Περπατάμε!

Πηγή:iatropedia

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *