Πού οφείλονται οι πανάδες;

Οι υπερμελαγχρώσεις αλλιώς «πανάδες» ή μέλασμα στην ιατρική ορολογία είναι διαταραχές του χρώματος του δέρματος που παρατηρούνται κυρίως στο … πρόσωπο και λιγότερο συχνά στο λαιμό, χέρια ή άλλα μέρη του σώματος. Παρότι μπορούν να προσβληθούν όλες οι φυλές, το μέλασμα είναι πολύ συχνότερο σε άτομα – και κυρίως γυναίκες – με σκούρα δέρματα.

Οι καφέ κηλίδες συνδέονται με την υπερβολική και σε συγκεκριμένη θέση παραγωγή μελανίνης, μίας χρωστικής που χρωματίζει και προστατεύει το δέρμα μας. Μετά από πολύ σημαντική έκθεση στον ήλιο, ή κάτω από την επίδραση ορισμένων ορμονών ή ακόμα πιο απλά με τη γήρανση, η μελανίνη παράγεται σε μεγαλύτερη αφθονία και πιο σκούρα.

Δεν είναι μία ασθένεια του δέρματος παρόλα αυτά η άσχημη όψη των κηλίδων είναι συχνά ενοχλητική. Έτσι οι καφέ κηλίδες στα χέρια ενός ηλικιωμένου ατόμου που ονομάζονται επίσης γεροντικές κηλίδες, είναι μαζί με τις ρυτίδες, τη δερματική χαλάρωση και τη λεύκανση των μαλλιών ένα από τα σημεία της γήρανσης που φοβόμαστε περισσότερο.

Κάθε περίπτωση εξατομικεύεται ανάλογα με το φωτότυπο και την έκταση του προβλήματος. Ο εξειδικευμένος ιατρός, αφού σας εξετάσει, θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, που μπορεί να περιλαμβάνει τοπική εφαρμογή σκευασμάτων που περιέχουν λευκαντικούς παράγοντες, χημικά peeling ή θεραπεία με laser, τους χειμερινούς μήνες.

Το αντιηλιακό είναι επιβεβλημένο χειμώνα-καλοκαίρι διότι ακόμα και όταν φύγουν οι πανάδες μπορούν να ξαναβγούν. Η διατροφή δεν έχει σχέση, αντίθετα η εγκυμοσύνη επιβαρύνει την κατάσταση.

Πηγή:medvoi365

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *