Ποια λάθη πρέπει να αποφεύγετε όταν γυμνάζεστε

Υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν το 110% του εαυτού τους ακολουθώντας παράλογα προγράμματα γυμναστικής, 7 φορές την εβδομάδα κι όμως οι αλλαγές στο σώμα τους δεν είναι εμφανείς. Τι συμβαίνει;

Πέφτουν σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες παγίδες, ενώ τα πράγματα είναι απλά: πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε να κάνουμε και τι είναι αυτό που δεν είναι απαραίτητο για εμάς, ή αποτελεί υπερβολή. Και το βασικότερο; Να θέτουμε τους σωστούς στόχους. Σε αυτά θα σας βοηθήσουν τα λάθη των άλλων, έτσι ώστε να τα αποφύγετε.Λάθος 1: Δεν έχετε πλάνο, δεν έχετε θέσει κανένα στόχο, δεν κρατάτε ημερολόγιο βάρους ή γυμναστικής, πάτε στο γυμναστήριο και απλά κάνετε όποιο μηχάνημα βρείτε ελεύθερο και γενικότερα δεν ξέρετε πού βρίσκεστε και πού θέλετε να πάτε. Έτσι δεν μπορείτε να υπολογίσετε τα αποτελέσματα που σας φέρνει η άσκηση και απλώς συνεχίζετε σαν ρομπότ. Τι να κάνετε: Κρατήστε σημειώσεις σχετικά με το ποια είναι η φυσική σας κατάσταση τώρα, ποια είναι τα παραπανίσια κιλά, οι προβληματικές περιοχές και θέστε το στόχο σας. Έπειτα ορίστε μαζί με κάποιον ειδικό το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσετε για να τον φτάσετε, π.χ. αν χρειάζεστε περισσότερο αεροβική άσκηση ή ασκήσεις ενδυνάμωσης, πόσες φορές την εβδομάδα κ.λπ. Τέλος, πρέπει να αξιολογείτε τα αποτελέσματα των επιλογών σας για να δείτε τι πρέπει να συνεχίσετε και τι όχι.

Λάθος 2: Επαναλαμβάνετε τα ίδια προγράμματα. Από τη μία, αυτό δίνει μια συνέχεια στην άσκησή σας και μέχρι ένα βαθμό φέρνει αποτελέσματα, καθώς με την επανάληψη αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα στις μυϊκές ομάδες που ασκούμε. Από την άλλη, όμως, όταν συνεχίζετε επ’ αόριστον τις ίδιες ασκήσεις, τις ίδιες επαναλήψεις, τα ίδια βάρη κ.ο.κ., σταματάτε να προκαλείτε περαιτέρω τον εαυτό σας και οι αλλαγές που ξεκινήσατε να βλέπετε στο σώμα σας σταματούν κάπου εδώ. Τι να κάνετε: Βάλτε προκλήσεις στον εαυτό σας και διαφοροποιηθείτε από το παρελθόν. Το σώμα σας προκειμένου να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα θα αρχίσει και πάλι να «εργάζεται» περισσότερο και να δείχνει αποτελέσματα. Προσθέστε περισσότερα βάρη ή μερικές επαναλήψεις ακόμη και θα δείτε τη διαφορά.

Λάθος 3
: Δεν τρώτε τίποτα μετά την άσκηση. Οι περισσότεροι αποφεύγουν να φάνε μετά το γυμναστήριο και περιμένουν 2-3 ώρες προκειμένου να τσιμπήσουν κάτι, είτε γιατί δεν έχουν όρεξη να φάνε, είτε γιατί νομίζουν ότι θα αδυνατίσουν ακόμη περισσότερο αν δεν τρώνε τίποτα. Το μόνο που καταφέρνετε έτσι είναι να αποδυναμώνετε τον εαυτό σας. Τι να κάνετε: Καταναλώστε πρωτεΐνη και υδατάνθρακα αμέσως μετά το γυμναστήριο. Σύμφωνα με έρευνες, ο συνδυασμός των παραπάνω αυτή τη χρονική στιγμή, αυξάνει τη σύνθεση πρωτεΐνης του οργανισμού, εμποδίζει την αύξηση της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, αναπληρώνει το γλυκογόνο στο σώμα μας και μας βοηθάει να διατηρήσουμε την ενέργειά μας.

Λάθος 4: Δεν κάνετε σωστά την εκτέλεση. Ασχολείστε πιο πολύ με το να κάνετε περισσότερους κοιλιακούς ή να αυξήσετε τα βάρη, παρά να έχετε τη σωστή στάση σώματος. Αυτό φυσικά καθιστά την άσκηση όχι μόνο αναποτελεσματική, αλλά και επικίνδυνη, καθώς μπορεί να τραυματιστείτε. Τι να κάνετε: Απευθυνθείτε σε ειδικό που θα σας καθοδηγήσει ανάλογα με την άσκηση. Γενικότερα, έχετε στο μυαλό σας ότι πρέπει να σφίγγετε τους κοιλιακούς σας όταν σηκώνετε βάρη για να προστατέψετε τη μέση σας, να διατηρείτε τα γόνατά σας λυγισμένα και το λαιμό τεντωμένο. Όταν κάνουμε κοιλιακούς, για παράδειγμα, δεν σπρώχνουμε με τα χέρια το κεφάλι μας, απλά ακουμπάμε χαλαρά τα δάχτυλά μας στο πίσω μέρος του κεφαλιού, χωρίς να ασκούμε ώθηση.

Λάθος 5
: Ξεπερνάτε τα όριά σας. Η θέληση και το πάθος είναι εξαιρετικά χαρακτηριστικά για κάποιον που ασχολείται με τη γυμναστική και έχει στόχους. Πολλές φορές, όμως, υπερβάλλοντας στα παραπάνω, φτάνουμε τον εαυτό μας στα όρια καταπονώντας τον. Τι να κάνετε: Υιοθετήστε το δικό σας ρυθμό, αυτόν που σας επιτρέπει να διατηρείτε την προσπάθεια και την αντοχή σας, χωρίς να φτάνετε στα όρια της λιποθυμίας. Με κλίμακα από το 1 ως το 10 πρέπει να βρίσκεστε κάπου στη μέση προς τα πάνω (6-7), όπου νιώθετε κούραση, αλλά ταυτόχρονα μπορείτε να μιλήσετε. Επίσης, μπορείτε να διατηρείτε έναν πιο αργό ρυθμό, με ξεσπάσματα έντασης (εναλλαγές γρήγορου και πιο αργού). Έτσι, αυξάνονται και μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί, κάτι που είναι αποτελεσματικότερο για την υγεία και για τη σιλουέτα σας.

Το μυστικό

Μην βρίσκετε συνεχώς δικαιολογίες για να καλύψετε τα λάθη σας ή τους λόγους για τους οποίους δεν βλέπετε αποτέλεσμα στο σώμα σας. Πάρτε το 100% της ευθύνης και όταν φτάνετε τους στόχους σας, αλλά και όταν αποτυγχάνετε, έτσι ώστε να διορθώνεστε και να αλλάζετε ό,τι δεν σας κάνει καλό στη γυμναστική σας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *