Ποιές τροφές καταπολεμούν την ακμή;

Ελάχιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι δεν εμφάνισαν ακμή κάποια στιγμή στη ζωή τους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της … εφηβείας, αλλά και αργότερα ως ενήλικες. Η ακμή είναι ένα δερματολογικό πρόβλημα με πολυπαραγοντική φύση. Όταν παραμένει, ακόμη και μετά τη δοκιμή όλων των διαθέσιμων στο εμπόριο φαρμάκων και δερμοκαλλυντικών προϊόντων, κανείς θα πρέπει να εστιάζει και στην αλλαγή των διατροφικών του συνηθειών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2009 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Dermatology», δεν έχει ξεκαθαριστεί η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη σοκολάτα και την ακμή. Στο ίδιο άρθρο τονίζεται πως μια τυπική δίαιτα στις δυτικού τύπου κοινωνίες μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση του προβλήματος, κυρίως μέσω της κατανάλωσης τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και υψηλής περιεκτικότητας σε ω-6 λιπαρά οξέα.

Τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως είναι οι επεξεργασμένες τροφές του εμπορίου, απορροφώνται εύκολα από το γαστρεντερικό σύστημα, αυξάνουν γρήγορα και πολύ τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την ακμή. Οι τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες ω-6 λιπαρών οξέων, όπως είναι τα αυγά, τα φυτικά έλαια και το κρέας, επάγουν την φλεγμονή. Και στις δύο περιπτώσεις, η τακτικά υψηλή κατανάλωση τέτοιων τροφίμων συμβάλλει στην υψηλή παραγωγή σμήγματος, μία κατάσταση που επιδεινώνει το πρόβλημα της ακμής.

Επιπλέον, το γάλα μπορεί να επιδεινώνει το πρόβλημα. Σύμφωνα με μελέτη του 2005 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Academy of Dermatology» και βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από 47 000 γυναίκες, βρήκαν μία συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση γάλακτος και την ακμή. Οι συγγραφείς θεώρησαν πως αυτή η συσχέτιση είχε να κάνει με τις ορμόνες και άλλα συστατικά του γάλακτος.

Έτσι, κάποιες διατροφικές αλλαγές που θα σας βοηθήσουν είναι οι ακόλουθες:

• Αντικαταστήστε το λευκό με ψωμί ολικής άλεσης, που είναι χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη.

• Μειώστε τη συνολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ω-6 λιπαρών οξέων.

• Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως είναι τα ψάρια, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

• Αποφύγετε τα πλούσια σε λιπαρά τυριά, και δοκιμάστε γάλα από φυτικές πηγές, όπως είναι το γάλα σόγιας.

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *