Πλαστικές συσκευασίες που μας παχαίνουν

Ένα χημικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικές συσκευασίες προκαλεί παχυσαρκία, ακόμη και διαβήτη. Έρευνα ισπανικού πανεπιστημίου έδειξε ότι η … ουσία δισφαινόλη Α (BPA) προκαλεί μια αντίδραση που ξεγελά τον οργανισμό και τον κάνει να δημιουργεί περισσότερο λίπος, ακόμη και όταν εισέρχεται σε αυτόν σε πολύ μικρές δόσεις.

Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου Μιγκέλ Χερνάντεζ, όταν η συγκεκριμένη ουσία εισέρχεται στον οργανισμό μέσω κάποιας τροφής είναι σαν να «λέει» στα όργανα ότι έχει καταναλωθεί περισσότερη ποσότητα φαγητού από ό,τι στην πραγματικότητα. Παράλληλα, ωθεί το πάγκρεας να παράγει σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα της ινσουλίνης που χρειάζεται για να διασπάσει τις τροφές, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να παθαίνει «ανοσία» στην επίδρασή της, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του βάρους και στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τον δρ Ανχελ Ναδάλ, όλα αυτά συμβαίνουν ακόμη και με μια μικρή ποσότητα της ουσίας, η οποία μπορεί να φτάνει ακόμη και το ένα τέταρτο ενός δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου!

Η δισφαινόλη Α είναι μια οργανική ουσία που περιέχεται σε πάρα πολλά προϊόντα, αλλά κυρίως σε λιπάσματα, πλαστικά μπουκάλια νερού, ακόμη και σε βρεφικά μπιμπερό. Κατά το παρελθόν έχουν προειδοποιήσει για την επικινδυνότητά της πολλές μελέτες και επιστημονικά δημοσιεύματα, ενώ παλαιότερη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η έκθεση της εγκύου σε αυτήν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα έμβρυα.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *