Περίπου 1.000 γυναίκες πεθαίνουν στη διάρκεια του τοκετού

Περί … που 1.000 γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά στη διάρκεια του τοκετού ή εξαιτίας επιπλοκών που συνδέονται με την εγκυμοσύνη, την ώρα που αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν, όπως και εκείνοι των νεογνών, όπως αναφέρει η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

«Σε όλο τον κόσμο το 15% των εγκύων κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από επιπλοκές που μπορούν να τις οδηγήσουν στο θάνατο», σύμφωνα με την Κάρα Μπλάκμπερν, υπεύθυνη για την υγεία των γυναικών των MSF.

«Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές μαιευτικές υπηρεσίες είτε ζουν στο Σίδνεϊ, το Πορτ-ο-Πρενς ή το Μογκαντίσου», υπογράμμισε η Μπλάκμπερν.

Σε έκθεσή της με τον τίτλο «Μητρική θνησιμότητα: μία κρίση που μπορεί να αποφευχθεί», η οργάνωση αναφέρει πώς η παροχή έκτακτων μαιευτικών υπηρεσιών σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων μπορεί να σώσει ζωές.

Σύμφωνα με τους MSF η λύση περνά απο την εφαρμογή επαρκών προγραμμάτων κυρίως για τις περιπτώσεις επιπλοκών στη γέννα, την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού, την πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό και το κατάλληλο ιατρικό υλικό.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *