Παίρνουν τα φάρμακα σαν… καραμέλες

Δεν κάνουν προληπτικούς ελέγχους, αμελούν την υγεία τους και παίρνουν με μεγάλη ευκολία ψυχοφάρμακα και παυσίπονα.

Τα ποσοστά των … κατοίκων 16 χωριών της Θεσσαλονίκης που δεν προσέχουν την υγεία τους είναι ανησυχητικά υψηλά.

Συγκεκριμένα το 50% των γυναικών δεν έχει κάνει ποτέ τεστ Παπανικολάου ή μαστογραφία, το 70% των ανδρών δεν έχει κάνει ποτέ εξέταση για προστάτη , το 99% δεν έχει ελέγξει ποτέ τους σπίλους (ελιές) του δέρματος, το 80% παίρνει φάρμακα για την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια αλλά δεν προσέχει τη διατροφή του, το 40% παίρνει ψυχοφάρμακα (στις γυναίκες άνω των 50 ετών το ποσοστό αυτό φτάνει το 60%), ενώ το 25% παίρνει καθημερινά παυσίπονα.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από ιατρικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο δίμηνο Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου 2011 σε 16 χωριά της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν περίπου 1.200 άτομα.

Τις επισκέψεις αυτές πραγματοποίησαν εθελοντές γιατροί σε συνεργασία με την Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος-Παράρτημα Θεσσαλονίκης στα χωριά: Λαγυνά, Λαγκαδάς, Άσηρος , Σοχός, Δρυμός, Ασπροβάλτα, Βρασνά, Πεντάλοφος, Χαλάστρα, Ανατολικό, Βασιλικά, Επανωμή, Μεσήμβρια, Αρέθουσα, Λευκούδα και Στεφανινά.

«Ενώ ο προληπτικός έλεγχος αποτελεί υποχρέωση του κάθε ανθρώπου, βλέπουμε ότι στα χωριά παραμελούν τις προληπτικές εξετάσεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα Κέντρα Υγείας δεν επαρκούν για να εξυπηρετηθούν όλοι ενώ μέχρι πρόσφατα η πρόσβαση στα ιατρεία και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ήταν δύσκολη λόγω κακής συγκοινωνίας. Εξάλλου ορισμένες προληπτικές εξετάσεις όπως πχ η εξέταση του προστάτη θεωρούνται ταμπού» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιατρός- πρώην έπαρχος Λαγκαδά, Πόπη Καλαϊτζή, η οποία μετείχε στην ιατρική ομάδα που πραγματοποίησε επισκέψεις στα χωριά της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα επισήμανε ότι πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι μόνο τα φάρμακα αρκούν για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και αντί να προσέξουν τη διατροφή τους συνεχίζουν να τρώνε λιπαρά και τηγανιτά ενώ δεν κάνουν καθόλου γυμναστική.

«Τα ψυχοφάρμακα , δηλαδή και τα αντικαταθλιπτικά και τα ηρεμιστικά, τα παίρνουν σαν καραμέλες. Μάλιστα υπάρχει ένα συγκεκριμένο «δημοφιλές» ηρεμιστικό που δεν λείπει από τις γυναικείες τσάντες , το οποίο το παίρνουν με το παραμικρό. Για αυτό ευθύνονται και οι γιατροί που το συνταγογραφούν με μεγάλη ευκολία. Από την άλλη ένα στα τέσσερα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών παίρνει καθημερινά παυσίπονα και κωδεϊνούχα φάρμακα χωρίς να γνωρίζει ότι αυτά βλάπτουν τα νεφρά» πρόσθεσε η κ Καλαϊτζή.

Οι ενημερωτικές επισκέψεις στα χωριά της Θεσσαλονίκης συνεχίζονται και η επόμενη θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα, στη Λητή.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *