Ο χωρισμός πονάει

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η ερωτική απογοήτευση είναι τελικά πολύ επώδυνη, σε σημείο που να ενεργοποιεί τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου με αυτά που δραστηριοποιούνται κάθε φορά που πονάει το κορμί μας.

«Είναι η απτή απόδειξη του πόσο σοβαρό πλήγμα μπορεί να αποτελέσει μια απογοήτευση», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έντουαρντ Ε. Σμιθ, διευθυντής του Τμήματος Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Όταν κάποιος λέει “με πονάει αυτός ο χωρισμός”, κυριολεκτεί – κι εμείς πρέπει να τον λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν».
Ο δρ Σμιθ εκτιμά ότι το εύρημα μπορεί επίσης να βελτιώσει την επιστημονική επίγνωση για την συσχέτιση ψυχικού και σωματικού πόνου. Τελικός, δε, στόχος της μελέτης είναι να διαπιστωθεί εάν και ποια θεραπευτική προσέγγιση θα μπορούσε να καταπραΰνει τον πόνο της απόρριψης.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση του σωματικού πόνου με τον «κοινωνικά προκαλούμενο πόνο» (είναι το είδος του πόνου που πηγάζει από τις κοινωνικές σχέσεις, όπως η φιλία). Ο δρ Σμιθ και οι συνεργάτες του, όμως, ήθελαν να δουν εάν και η απόρριψη συσχετίζεται με τον σωματικό πόνο.

«Εκ πείρας μπορώ να πω ότι η ερωτική απόρριψη είναι ένα από τα πιο επώδυνα πράγματα που βιώνουμε στη ζωή μας – με τον πόνο που αυτή προκαλεί να έχει συνήθως και μεγάλη διάρκεια», εξηγεί ο δρ Σμιθ.

Έτσι, έβαλαν αγγελίες σε έντυπα και ψηφιακά μέσα, αναζητώντας εθελοντές που πρόσφατα είχαν χωρίσει με τον/την σύντροφό τους, παρότι δεν το ήθελαν. Απ’ όσους απάντησαν στις αγγελίες τους, επέλεξαν 40, οι οποίοι ένιωθαν «βαθιά πληγωμένοι» από την ερωτική τους απογοήτευση.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν τους εθελοντές σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, την ώρα που τους έδειχναν φωτογραφίες οικείων προσώπων τους – μεταξύ αυτών φίλων τους (για να αισθανθούν καλά) και των πρώην τους (για να αναβιώσουν τον χωρισμό τους).

Οι εθελοντές υπεβλήθησαν σε τομογραφίες και ενόσω πονούσαν στο χέρι, επειδή κρατούσαν μια κούπα με καυτό καφέ.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), όταν οι εθελοντές ένιωθαν σωματικό ή ψυχικό πόνο, οι περισσότερες από τις περιοχές του εγκεφάλου τους που ενεργοποιούνταν ήταν κοινές.

Συνεπώς, «η ερωτική απογοήτευση είναι εξίσου επώδυνη με οτιδήποτε προκαλεί πόνο στο σώμα μας», τονίζουν.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *